Spinnenweb van info

© Getty Images/iStockphoto

Technologie voor regelgeving

Sinds de crisis van 2008 wegen de verantwoordelijkheden zwaar op de bankensector. Financiële spelers moeten voldoen aan nieuwe regels met namen als Dodd-Frank, Basel III, EMIR en MiFID II. Die moeten de klanten extra bescherming bieden. Banken moeten ook bewijzen dat ze hun klanten kennen en dat ze geen witwasactiviteiten steunen. In die wereld van technologie voor regelgeving – regtech in start-uplingo – is Vadis Technologies actief. De Brusselse start-up helpt bij de naleving van de wettelijke vereisten.

Financiële bedrijvenmarkt

CEO Jean-François Heering legt uit dat zijn bedrijf een product heeft gemaakt dat b2b-bedrijven meer transparantie biedt. “De oplossing maakt gebruik van bedrijfsinformatie die wereldwijd beschikbaar is. Denk aan publieke gegevens die gepubliceerd worden in de pers, en data van nationale banken, kamers van koophandel, aandeelhouders, enzovoort. Het gaat om data van meer dan 300 miljoen bedrijven en 200 miljoen mensen die daaraan verbonden zijn. Wij maken die schoon, ontdubbelen en verrijken ze.”

Ingenieuze algoritmes

“Onze ingenieuze algoritmes koppelen de verzamelde data op een slimme manier aan elkaar”, zegt Heering. “Dat leidt tot een wereldwijd maar overzichtelijk spinnenweb van informatie over bedrijven en mensen.” Vadis Technologies werd in 2018 opgericht met de steun van de investeringsgroep Intys Partners. De nv telt negen werknemers en werkt samen met Bureau van Dijk, de dataspecialist die twee jaar geleden in handen kwam van Moody’s. De start-up is lid van het Europese samenwerkingsplatform B-Hive.

Voorspellende kracht

Vorig jaar draaide Vadis Technologies een omzet van 700.000 euro. Voor 2019 en 2020 wordt respectievelijk 2,9 en 4 miljoen euro verwacht. De klanten zijn banken, overheidsorganisaties en de Europese Commissie. Jean-François Heering: “Zij betalen een jaarlijkse licentie voor het gebruik van de tool, maar ook royalty’s op onze indicatoren. Dankzij machine learning kunnen ze daarmee faillissementen of overnames voorspellen. Ze krijgen een duidelijk zicht op de bedrijven waarmee ze werken.”

Ondernemers tekenen hun zakenidee weleens op een bierviltje. Elke week stellen we een starter voor aan de hand van zo’n startersviltje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content