SpaceChecker (Punch) boekt “2 miljoen verlies”

Trackingbedrijf SpaceChecker, een overname van Punch Telematix uit februari 2006, werd als een solide acquisitie aanzien. Toch meldt managing director Wim Deblauwe van Punch International dat SpaceChecker, met een kapitaal van 6,4 miljoen euro, vorig jaar een verlies van 2 miljoen euro maakte. Hij omschrijft de term ‘verlies’ niet. Het resultaat lijkt merkelijk slechter te zijn dan de 90.000 euro bedrijfsverlies van het jaar voordien, toen de omzet van SpaceChecker 1,8 miljoen euro was. In februari had De Tijd voor SpaceChecker een omzetprognose van 5 miljoen euro voor 2006 genoemd.

SpaceChecker volgt containers en trai- lers via geostationaire satellieten en levert daar zelf de hardware en de dienst voor. Dat lijkt een mooie aanvulling op tracking via gsm. Nochtans ontkent Deblauwe dat: “De synergie tussen de satelliet- en de gprs-technologie zijn niet voldoende.” SpaceChecker wordt uit Punch Telematix gehaald en op stand-alonebasis beheerd, stelt hij. Benny Smets, algemeen directeur van Ninatrans, een “zeer tevreden” klant van SpaceChecker, is niet verbaasd. “Het zijn twee aparte producten, zelfs twee aparte verkoopkanalen. Boordcomputers zijn helemaal iets anders dan tracking en tracing van trailers.” Anderzijds valt unaniem te horen dat de verbreiding van gsm-netwerken in de meer afgelegen gebieden van Europa het duurdere tracking & tracing via satelliet naar steeds kleinere niches terugdringt.

SpaceChecker had in februari 24 werknemers, maar volgens Luc Lammens zijn er onlangs “rationaliseringen” doorgevoerd. Hoe dat rijmt met beheer op stand-alonebasis is een andere vraag. Oprichter Wim De Peuter wilde geen commentaar kwijt op de rationalisering en noemde het antwoord op de vraag of hij nog gedelegeerd bestuurder is “nog confidentieel”. Luc Lammens kregen we daarna niet meer aan de lijn.

Punch kocht SpaceChecker in februari 2006 van SpaceCapital Services, uit de sfeer van ondernemer Luc Verelst en investeringsmaatschappij Sienna Holdings Europe. “We hadden er een minderheidsbelang. De deal is beklonken tussen Telematix en Verelst,” zegt Paul van Splunteren van Sienna. Serial entrepreneur Van Splunteren (49) is, net als Punchtopman Guido Dumarey en diens zonen Guillaume en Maxime, erg actief op de autoracepistes. Hij introduceerde Dumarey ook bij Pon Holdings, waarvan Punch Telematix het telematicabedrijf ICS kocht (zie Trends van 24 augustus 2006, p. 30).

Volgens Eurinprotopman Bart Verhaeghe, die de belangen van Luc Verelst in SpaceChecker behartigde, was er bij de verkoop van SpaceChecker geen earn-outclausule voorzien voor het geval Punch Telematix naar de beurs trok. Pon Holdings heeft zo’n clausule wel voor ICS.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content