Sokken, vloeren en gitaren

© IS

Bamboe wordt populairder, vooral door zijn ecologische imago. Er is een snelgroeiende markt voor diverse toepassingen.

Zilver en bamboestof

Suprgoods in Breendonk lanceerde onlangs ‘zilversokken’, gemaakt van bamboestof en verweven met een flinterdunne zilverdraad. De sok bestaat voor 70 procent uit bamboe en voor 27 procent uit zilverdraad – polyamidevezel met zilver eromheen. Zilver doodt zo goed als alle bacteriën en schimmels. “Bamboe heeft in vergelijking met katoen grotere poriën en kan het vocht dat het zilver naar buiten duwt dus beter vasthouden”, zegt Suprgoods-oprichter Rudiger Mees.

Ideaal voor onderkleding

Suprgoods is niet de enige fabrikant die bamboevezels in kleding verwerkt. De jongste jaren lanceert het Nederlandse Bamigo onderkleding op basis van bamboe. Volgens Bamigo is bamboe nog vrij nieuw als grondstof voor textiel, in combinatie met katoen, hennep en zijde. Bamboe laat niet alleen vocht beter door, maar verhoogt ook de UV-protectie. Dat maakt bamboe ideaal voor zomerkleding.

Van pulp tot textiel

Bamboe wordt tot pulp verwerkt in een chemisch proces dat volgens Rudiger Mees vergelijkbaar is met dat van de papierproductie. “Van die pulp worden vezels getrokken. Officieel is het geen bamboe, maar bamboecellulose”, zegt hij. De vezels worden vervolgens gecombineerd met andere textielvezels voor de stevigheid.

Bouwen met bamboe

In de woningbouw wordt ook meer en meer gebruikgemaakt van bamboe, voor vloeren, schuttingen en afdaken. Voor plankenvloeren worden de ronde bamboestengels verzaagd tot 2 centimeter breedte, en dan met hars of andere lijmsoorten samengeperst. Door verhitting caramelliseert de suiker in de bamboe. Dat zorgt voor een speciale donkere kleur. Dave Van de Velde, in ons land de contactpersoon voor de leverancier van bamboeproducten Moso, zegt dat er in de bouw zelfs wordt nagedacht over bamboeskeletbouw in plaats van houtskeletbouw.

Specifieke knopen

De vloerensector merkt een stijging van de interesse voor bamboeplanken, zegt Raf Bahbout van Floorhouse. Maar voor grote oppervlakten kiest de Belg veeleer voor de klassieke eiken planken. “Bamboe heeft een specifieke knopenstructuur”, zegt Bahbout. Moso heeft een aantal grote projecten met bamboe afgewerkt, onder meer een met een oppervlakte van 6000 vierkante meter in het Europees Parlement en een gevelbekleding van 3000 vierkante meter aan de brandweerkazerne van Charleroi. Met de basisproducten van Moso zijn ook snowboards, skateboards en zelfs gitaren gemaakt.

Duurzaam en afbreekbaar

Duurzaamheid wordt naar voren geschoven als een van de belangrijkste voordelen van bamboe. Rudiger Mees zegt dat er voor het telen van bamboe tien keer minder aardoppervlak nodig is dan voor het telen van katoen. Er worden geen pesticiden en herbiciden gebruikt, en bamboe is helemaal afbreekbaar. Ook zou bamboe meer CO2 uit de lucht opnemen dan bomen.

5 jaar

duurt het slechts eer een bamboeplant kaprijp is. Bamboe groeit tot 20 centimeter per dag.

100 DUIZEND paar

bamboesokken wil Suprgoods dit jaar op de markt brengen.

Sokken, vloeren en gitaren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content