SOCOGETRA. OP WEG

Socogetra staat sterk in openbare werken en de bouw. Het Waalse gewest en het groothertogdom Luxemburg is het thuisgebied, maar Oost-Europa is de nieuwe markt.

Socogetra is gevestigd in het hart van het dorpje Awenne een oord van rust en stilte tussen Saint-Hubert en Marche-en-Famenne.

“Het huidige bedrijf is het resultaat van de opsplitsing van een gelijknamige firma die in 1948 werd gesticht, ” zegt Raymond Calozet, gedelegeerd bestuurder. “Socogetra was in de loop der jaren erg aktief geworden in de bouwsektor en had participaties genomen in een reeks heel verschillende sektoren. Om een koherente, homogene struktuur te ontwikkelen, besloten de aandeelhouders in 1991 de maatschappij in twee bedrijvengroepen te verdelen : Cofinpar en Socogetra. ” De meeste participaties werden ondergebracht in de holding Cofinpar. Socogetra waarvan het grootste gedeelte van de aandelen in partikuliere handen is, de rest wordt gekontroleerd door Colas, de grootste Franse wegenbouwer koncentreert zich op de bouwsektor en de openbare werken.

Socogetra heeft momenteel 320 werknemers en haalt een omzet die van jaar tot jaar verschilt, maar altijd in de buurt van 1 miljard ligt zonder de acht filialen (met ongeveer 160 werknemers) mee te rekenen. De globale omzet bedraagt ongeveer 2 miljard frank. Socogetra en zijn filialen investeren jaarlijks ongeveer 100 miljoen.

De firma heeft tal van sterke punten : ze is gespecializeerd in steengroeven, wegen en kanalizaties. “In de onmiddellijke toekomst willen we onze dekking van het Waalse gewest en onze aanwezigheid in het groothertogdom Luxemburg konsolideren, ” vervolgt Raymond Calozet, “wat niet belet dat we altijd hebben geprobeerd onze produkten en know-how uit te voeren. ” In de jaren ’80 was Socogetra aanwezig in het Midden-Oosten (onder meer in Irak) en Afrika (Algerije, Kameroen, Ivoorkust). Vandaag heeft de onderneming uit Awenne zich echter van die markten teruggetrokken, vooral vanwege het verslechterde plaatselijke politieke klimaat. Het heeft er wel enkele kontaktpersonen achtergelaten je weet tenslotte nooit.

NIEUWE MARKTEN.

De grootscheepse veranderingen in Oost-Europa zijn niet onopgemerkt aan Socogetra voorbijgegaan. In 1991 heeft het samen met de Belgische Investeringsmaatschappij in het kader van de privatizeringen in Hongarije een plaatselijk bouwbedrijf opgekocht. Bovendien zouden veelbelovende kontakten in Tsjechië tot verdere ontwikkelingen kunnen leiden. “Maar het is nog te vroeg om daar meer over te vertellen, ” zegt Raymond Calozet geheimzinnig.

Socogetra heeft mooie prestaties op zijn palmares, zoals de deelname aan de werven van de HST in België (het vak Enghien-Rebecq) en Frankrijk (TGV Nord), en aan de werken voor de grote ring rond Parijs. Dergelijke wapenfeiten zijn de trots van een bedrijf dat ondanks sterke banden met zijn eigen streek en dorp waaruit trouwens een groot gedeelte van het personeel afkomstig is een ruimere visie heeft ontwikkeld.

F.M.

RAYMOND CALOZET (SOCOGETRA) HST in België en TGV in Frankrijk zijn mooie wapenfeiten op het palmares.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content