SOCIALE EKONOMIE. DE MENS VOOR ALLES

Het credo van Jean-François Hoffelt (33 j.), de nieuwe algemeen sekretaris van Febecoop ? Een ekonomie die niet de winst maar de mens op de eerste plaats stelt. Febecoop (Belgische Federatie van Koöperatieven) verzamelt de bedrijven in de sektor van de sociale ekonomie die zijn voortgekomen uit de socialistische beweging, een dertigtal maatschappijen die aktief zijn in de meest diverse domeinen : de verzekeringen (P&V), het bankwezen (Codep), de farmacie (Multipharma), de uitgeverij (Labor), de kultuur, de architektuur, de consultancy of… de bakkerij.

Tijdens zijn studies ekonomie aan de ULB stapte Hoffelt in de socialistische beweging. Toen hij zijn diploma op zak had, kreeg hij een kontrakt aangeboden in het departement toegepaste ekonomische wetenschappen, in het kader van onderzoek naar innovatie binnen het bedrijf. “Dat heeft mij verzoend met het mikro-ekonomische aspekt, waarvan ik een beeld had dat gekleurd was door de individualistische sfeer van die tijd, met de golden boys en het gemakkelijk verdiende geld. ” In 1987 ging hij aan de slag bij Febecoop, waar hij in de hiërarchie opklom tot hij er begin dit jaar algemeen sekretaris werd. Hij volgde daarbij Roger Ramaekers op, die zelf voorzitter werd.

Jean-François Hoffelt, die een dertigtal mensen leidt, ziet zijn nieuwe funkties vrij ruim. “Het is een technische en tegelijk politieke taak, maar er komen ook public relations bij kijken en natuurlijk de Europese dimensie de sociale ekonomie is immers in volle opgang. “

Konkreet bestaat het werk uit de promotie van de sociale ekonomie, de dienstverlening aan de aangesloten ondernemingen en hun vertegenwoordiging bij verschillende instellingen. Als sekretaris van de koöperatieve beweging is Jean-François Hoffelt namelijk lid van een kluwen van instanties : het bureau van de Centrale Raad voor de Ekonomie, het bureau van de Nationale Raad van de Koöperatie, waarnemend lid van het Europese Ekonomische en Sociale Komitee, enzovoorts. Hij is ook lid van het bureau van de PS, met een konsultatieve stem. “Dat is een historisch gegeven, omdat de koöperatieve beweging aan de basis ligt van de partij, ” legt hij uit.

Maar voor politiek heeft hij (voorlopig ?) geen tijd en ook geen zin. Jean-François Hoffelt wil zich namelijk volledig aan Febecoop wijden. “Ik denk dat de bedrijven in de sektor van de sociale ekonomie drie mogelijkheden hebben. Niets doen en verdwijnen, zich aanpassen en de konkurrentie aangaan, op het gevaar af banaal te worden en te eindigen als een gewoon bedrijf, of ten derde en dat is wat ik wil rendabel zijn en toch de eigen solidariteitswaarden behouden. ” Eén van zijn grote doelstellingen in dit verband is het verruimen van de aktiviteiten van de koöperatieve bedrijven, vooral in de richting van de buurtdiensten, waarover tegenwoordig zoveel te doen is.

Het is een druk programma voor een jonge vader hij heeft een dochtertje van drie die geen tijd meer overhoudt voor zijn favoriete tijdverdrijf, de muziek. Hoffelt speelt namelijk basgitaar in een rockgroep en gaf tot niet zolang geleden zelfs optredens met zijn vrienden.

JEAN-FRANÇOIS HOFFELT (FEBECOOP) “Rendabel zijn en toch de solidariteitswaarden behouden : dat is de betrachting. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content