Snoepjes van Soedanese gom

© Raphaël Demaret

De familie Van den Driessche staat al sinds 1938 aan het hoofd van de suikerbakkerij Joris. De muisjes, beertjes en Belga’s van Joris zijn klassiekers.

Oorlogssnoepjes

Joris Van den Driessche was ploegbaas in een suikerbakkerij in Molenbeek toen hij in 1938 besloot in de keuken van zijn moeder zijn eigen snoepjes te maken. Hij produceerde dagelijks 50 kg chocolaatjes, pralines, gommen en suikerbonen, die hij met de fiets naar kleine Brusselse winkels bracht. “Na het uitbreken van de oorlog werden de grondstoffen schaars”, vertelt Hans, de kleinzoon van Joris en de huidige zaakvoerder. “Joris moest zich specialiseren in zachte en harde gommen, aangezien suiker en gelatine wel nog te krijgen waren.”

Tal van sterproducten van Joris bevatten Arabische gom. In 2017 vervingen veel snoepjesfabrikanten plantaardige hars door aardappelzetmeel. “Onze concurrenten zijn een dertigtal jaar geleden gestopt met de exploitatie van Arabische gom, vooral omdat die acht tot tien keer duurder is dan zetmeel. Ook wij hebben even zetmeel gebruikt, maar de klanten deden hun beklag. Dus zijn we teruggekeerd naar onze eerste liefde.”

Boeren in Soedan vangen de Arabische gom op na het regenseizoen. “Zijsnijden op een bepaalde plaats in de bast van de boom en vangen al het sap op.” Een boom produceert zo’n 500 gram Arabische gom per jaar, maar het duurt jaren vooraleer een boom die productie haalt.

Snoepjes van Soedanese gom
1 Hars van de acaciaboom - Arabische gom is plantaardige hars die wordt gewonnen uit acaciabomen uit Kordofan in Soedan (zie kader Oorlogsnoepjes).
1 Hars van de acaciaboom – Arabische gom is plantaardige hars die wordt gewonnen uit acaciabomen uit Kordofan in Soedan (zie kader Oorlogsnoepjes). “Arabische gom heeft veel voordelen”, verzekert Hans Van den Driessche. “Hij kleeft niet aan de tanden, is goed voor de keel, bevordert de darmtransit en levert weinig calorieën.”© Raphaël Demaret
2 Traditionele kooktechniek - Voor de zachte gommen worden suiker en glucose toegevoegd aan water.
2 Traditionele kooktechniek – Voor de zachte gommen worden suiker en glucose toegevoegd aan water. “We gebruiken 250 kg grondstoffen per ketel”, zegt Van den Driessche. Met die ketels bedoelt hij de koperen kuipen met een diameter van 1,2 meter. De bereiding gebeurt au bain-marie met stoom en duurt 30 minuten voor zachte gommen en 60 minuten voor harde gommen.© Raphaël Demaret
3 Gelatine of gom - Na het kookproces voegen werknemers in de ketel gelatine toe voor de zachte gommen en Arabische gom voor de harde.
3 Gelatine of gom – Na het kookproces voegen werknemers in de ketel gelatine toe voor de zachte gommen en Arabische gom voor de harde. “We wachten dan tot het schuim boven komt drijven en helder wordt, waarna we het verwijderen”, zegt Hans Van den Driessche. Nadien wordt er kleur toegevoegd en vervolgens een van de vijftig aroma’s, eventueel aangevuld met citroenzuur om de fruitsmaak in de verf te zetten. Daarna wordt de massa door de mogul – een enorme, 15 meter lange machine – in mallen gegoten die bestrooid zijn met zetmeel.© Raphaël Demaret
4 Lange droogtijd - De vormen van de muisjes, de beertjes of de colaflesjes worden op het mengsel gedrukt. Vervolgens mag dat mengsel rusten. De zachte gommen blijven 24 uur lang in de koelkamer. In totaal duurt de productie ongeveer een week. Het bereiden van harde gommen duurt langer. Eerst blijft de harde gom twee tot vijf dagen in een droogkamer met een temperatuur van 75 °C om 25 procent water te laten verdampen. Nadien wordt de harde gom uitgespreid op meterslange droogtafels. Het duurt ongeveer twee weken om harde gommen te produceren.
4 Lange droogtijd – De vormen van de muisjes, de beertjes of de colaflesjes worden op het mengsel gedrukt. Vervolgens mag dat mengsel rusten. De zachte gommen blijven 24 uur lang in de koelkamer. In totaal duurt de productie ongeveer een week. Het bereiden van harde gommen duurt langer. Eerst blijft de harde gom twee tot vijf dagen in een droogkamer met een temperatuur van 75 °C om 25 procent water te laten verdampen. Nadien wordt de harde gom uitgespreid op meterslange droogtafels. Het duurt ongeveer twee weken om harde gommen te produceren.© Raphaël Demaret
5 Ontpoederen - Aangezien de snoep op zetmeel rust, moet hij eerst worden ontpoederd. Hij wordt met een kwastje gereinigd. Nadien worden de snoepjes afgewerkt met olie (muisjes en beertjes) of met suiker (meli-melo en mandarijntjes). Het is ook tijd voor de geheime magische toets van de familie Van den Driessche. Toch wordt een tip van de sluier gelicht.
5 Ontpoederen – Aangezien de snoep op zetmeel rust, moet hij eerst worden ontpoederd. Hij wordt met een kwastje gereinigd. Nadien worden de snoepjes afgewerkt met olie (muisjes en beertjes) of met suiker (meli-melo en mandarijntjes). Het is ook tijd voor de geheime magische toets van de familie Van den Driessche. Toch wordt een tip van de sluier gelicht. “We ontkennen niet dat er suiker aan te pas komt.”© Raphaël Demaret
6 Verpakken - De weeg- en verpakkingsmachine brengt een dubbele sluiting aan.
6 Verpakken – De weeg- en verpakkingsmachine brengt een dubbele sluiting aan. “Dankzij de clip kan de consument het pakje opnieuw dichtdoen om later nog snoepjes te eten”, zegt de fabrikant. “Joris staat voor guilty pleasure, niet aanzetten tot overdreven consumptie.” De zakjes zijn heel dun. Ze bestaan uit biologisch afbreekbare cellofaanfolie. Alles gebeurt onder de merknaam Joris. “In de meeste gevallen leveren wij onze producten ook zelf.© Raphaël Demaret
7 Export - Joris kan tot zeven ton snoepjes per dag produceren. De onderneming voert ook uit naar onze buurlanden, Spanje, Italië en Groot-Brittannië.
7 Export – Joris kan tot zeven ton snoepjes per dag produceren. De onderneming voert ook uit naar onze buurlanden, Spanje, Italië en Groot-Brittannië. “Ons bedrijf geeft werk aan een twintigtal mensen”, zegt Van den Driessche. “Maar we zijn op zoek naar mensen die het vak willen leren. Internationaal kunnen we nog groeien.” De onderneming, die er prat op gaat dat ze als eerste suikerbakker in België de colasmaak lanceerde, is ook een nieuwe uitdaging aangegaan: een bio-assortiment. “Waarom? We zijn de besten. Waarom zouden we dan geen biogom maken?”© Raphaël Demaret

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content