Snoepjes van Soedanese gom
De familie Van den Driessche staat al sinds 1938 aan het hoofd van de suikerbakkerij Joris. De muisjes, beertjes en Belga’s van Joris zijn klassiekers.
Oorlogssnoepjes
Joris Van den Driessche was ploegbaas in een suikerbakkerij in Molenbeek toen hij in 1938 besloot in de keuken van zijn moeder zijn eigen snoepjes te maken. Hij produceerde dagelijks 50 kg chocolaatjes, pralines, gommen en suikerbonen, die hij met de fiets naar kleine Brusselse winkels bracht. “Na het uitbreken van de oorlog werden de grondstoffen schaars”, vertelt Hans, de kleinzoon van Joris en de huidige zaakvoerder. “Joris moest zich specialiseren in zachte en harde gommen, aangezien suiker en gelatine wel nog te krijgen waren.”
Tal van sterproducten van Joris bevatten Arabische gom. In 2017 vervingen veel snoepjesfabrikanten plantaardige hars door aardappelzetmeel. “Onze concurrenten zijn een dertigtal jaar geleden gestopt met de exploitatie van Arabische gom, vooral omdat die acht tot tien keer duurder is dan zetmeel. Ook wij hebben even zetmeel gebruikt, maar de klanten deden hun beklag. Dus zijn we teruggekeerd naar onze eerste liefde.”
Boeren in Soedan vangen de Arabische gom op na het regenseizoen. “Zijsnijden op een bepaalde plaats in de bast van de boom en vangen al het sap op.” Een boom produceert zo’n 500 gram Arabische gom per jaar, maar het duurt jaren vooraleer een boom die productie haalt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier