Slimmer naar de markt

LUC VAN DEN HOVE "We willen een impact realiseren door high-end technologie te laten samengaan met de toepassingen ervan."
Wouter Temmerman medewerker Trends

Het kleine eren en het grote waard zijn. Het nieuwe imec, ontstaan uit de fusie met iMinds, richt de blik op de Googles, maar blijft tegelijk inzetten op de kapitalisatie van Vlaamse start-ups.

Na een snelle fusie – nauwelijks vijf maanden na de aankondiging – ondertekenden de Vlaamse onderzoeksinstellingen imec en iMinds eind september 2016 hun fusie. Het Gentse iMinds stond bekend om zijn expertise in digitale privacy, de beveiliging van het internet der dingen. Die specialisatie bracht het onder in imec, dat sterk staat aan de hardwarezijde en mondiaal de toon aangeeft in onderzoek rond nano-elektronica en digitale technologie. Het eengemaakte onderzoekscentrum werkt verder onder de vlag van imec en verzamelt 3500 wetenschappers. “We voelden de noodzaak de ontwikkeling van technologie en hardware te combineren met het onderzoek naar applicaties”, zegt CEO Luc Van den hove. “We willen technologie naar de klant brengen vanuit een vraaggedreven invalshoek. Voor de Vlaamse industrie is dat erg belangrijk. Het is een industrie met een kmo-perspectief, waar de absorptiecapaciteit voor onderzoek toch beperkter is. Net daar willen we een impact realiseren door high-end technologie te laten samengaan met de toepassingen ervan.”

Start-ups steunen

De omzet van het nieuwbakken imec rondde in 2016 de kaap van een half miljard euro en voor 2017 mikt Van den hove op een groei van meer dan 5 procent. Een half jaar na de fusie is de eerste balans positief. “De fusie ging snel omdat we vlug door de administratieve rompslomp wilden”, klinkt het. “Nu maken we werk van een geleidelijke integratie. We willen de zaken niet forceren, want we zien ook cultuurverschillen of verschillen in de manier van onderzoek voeren in beide omgevingen. We zijn echter aangenaam verrast door spontane initiatieven om gemeenschappelijke projecten uit te werken. Het is belangrijk top-down een visie neer te zetten, maar die initiatieven groeien ook bottom-up.” Luc Van den hove wijst naar projecten in de haven of rond slimme steden waar nieuwe sensortechnologie meteen concrete toepassingen vindt. Ook het project met Audi om robottechnologie af te stemmen op menselijke operatoren past in dat plaatje.

Audi is niet de enige grote naam die de revue passeert bij imec. Het centrum maakt er geen geheim van te mikken op de Googles en de Samsungs van deze wereld, maar zet daar initiatieven naast die de groei van kleine ondernemingen en start-ups moet financieren. 2016 was op die manier ook het jaar van het imec.xpand-fonds, waarvan imec in januari de eerste fase afsloot met 60 miljoen euro. “We zijn zeer enthousiast over die 60 miljoen en ik ben ervan overtuigd dat we dit jaar in de tweede ronde nog eens 40 miljoen euro ophalen. Ons model van open innovatie werkt goed in bijvoorbeeld de elektronicasector. Andere sectoren, de medische of de farmaceutische om er maar enkele te noemen, hebben een model dat meer gesloten is. Nieuwe innovatie gebeurt er vaak door overnames van jonge start-ups. Door met imec.xpand start-ups te steunen, kunnen we technologie beter naar de markt brengen.” In iMinds bestond al het istart-initiatief, dat vele kleine start-ups ondersteunde. Sinds de fusie heeft imec dat uitgebouwd tot een fonds, imec.istart, met een kapitaal van 12,5 miljoen euro. Met het fonds wil het digitale innovatie en digitaal ondernemerschap in Vlaanderen ondersteunen.

Wouter Temmerman

“We gingen snel door de administratieve rompslomp. Nu maken we werk van een geleidelijke integratie”

“Door start-ups te steunen, kunnen we technologie beter naar de markt brengen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content