Slachtafval is geen geldkoe
442 miljoen euro winst boeken op een omzet van 1,5 miljoen euro. Hoe kan dat? Eco-Vion Belgium weet het.
De NV Eco-Vion Belgium was in 2011 de grootste winstmaker in Oost-Vlaanderen. Nochtans klaagt de bekendste dochter, de afvalverwerker Rendac uit Denderleeuw, in datzelfde boekjaar over afkalvende marges.
De NV Eco-Vion Belgium levert eigenlijk informaticadiensten in de groep en handelt daarnaast in organische reststoffen. Dat leverde in 2011 een omzet op van 1,5 miljoen euro. Maar van waar komt dan die nettowinst van 442 miljoen euro? Dat heeft alles te maken met 440,7 miljoen euro uitzonderlijke opbrengsten, via een meerwaarde bij de realisatie van vaste activa. “Het gaat om een puur technische operatie, zonder enige verwevenheid met de reële businessactiviteiten”, duidt Sjors Van Beerendonk, de Nederlandse directeur algemene zaken bij Vion Ingredients, de moedermaatschappij. Die onderneming uit het Nederlandse Best kocht Rendac aan het einde van de jaren tachtig.
De NV Eco-Vion Belgium is een tussenholding, met boven haar opnieuw een tussenholding, de Nederlandse BV Vion Ingredients International. Onder de Belgische vennootschap vallen vooral Belgische filialen, maar ook dochters van Vion Food in Brazilië en China. En in 2011 verkocht de Belgische vennootschap de Luxemburgse dochter Vion Luxemburg SARL via een interne verkoop aan die Nederlandse tussenholding BV Vion Ingredients International. De bedoeling is dat winsten die in Luxemburg werden ondergebracht, voortaan in Nederland worden geboekt. Vion Food noemt de operatie een fiscale herstructurering. De interne verkoop verklaart dus de technische meerwaarde en de uitzonderlijke winsten in 2011. “Maar op groepsniveau was er geen gevolg voor de geconsolideerde winst”, benadrukt Sjors Van Beerendonk.
Aangezien het om een uitzonderlijke opbrengst ging, was die ook grotendeels belastingvrij. Op de nettowinst van 442 miljoen euro bij de NV Eco-Vion Belgium in 2011, werden 108.502 euro belastingen betaald. Die kwamen vooral voort uit het bedrijfsresultaat van 389.464 euro.
Krappe marges
Want de bekendste bedrijfsactiviteit in België, de onderneming Rendac uit Denderleeuw, geeft geenszins de riante technische marges die Eco-Vion Belgium in 2011 boekte. Er is geen verband tussen de technische winst en de Rendac-activiteiten. De onderneming uit Denderleeuw haalde een omzet van 59 miljoen euro, met een bedrijfsresultaat van 5,2 miljoen euro. In het boekjaar 2011 werd 450.430 ton afval verwerkt. Rendac krijgt onder meer een vergoeding voor het ophalen en de verwerking van kadavers bij landbouwers of huishoudens. De onderneming heeft vier productielijnen, deels ‘destructielijnen’ voor kadavers, koppen en ruggenmerg. Daarnaast zijn er bloedlijnen en een vilinstallatie. De 155 werknemers maakten van de tonnen aangevoerde producten onder meer pluimveemeel, pluimveevet en huiden. Het verwerkte materiaal wordt ook gebruikt als brandstof voor cementfabrieken en verbrandingsinstallaties. Maar die afvalverwerking levert dus geen miljoenenwinsten op.
WOLFGANG RIEPL
Een fiscale herstructurering verklaart de uitzonderlijke winsten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier