Simuleer eens een lening

Bent u van plan te lenen om een woning te kopen, te bouwen of te verbouwen? Met de Immosimulator van Wikifin.be komt u erachter hoeveel u kunt lenen binnen uw budget.

De FSMA — voluit de Financial Services and Markets Authority — is in ons land de officiële waakhond over de financiële diensten en markten. De dienst verzamelt sinds vorig jaar informatie en adviezen voor spaarders, beleggers en kredietnemers op de website Wikifin.be. Een aparte rubriek is gewijd aan hypothecaire kredieten. Daar vinden consumenten informatie over hoe ze het beste een lening kiezen, welke formules er zijn en hoe ze hun aanvraag moeten voorbereiden. Daarnaast wordt ingegaan op de terugbetalingsmogelijkheden en de waarborgen voor leningen. Onlangs werd Wikifin.be uitgebreid met een Immosimulator (klik op de rubriek ‘Tools’ of op de rechtstreekse link op de homepage). Die simulator is een tool waarmee consumenten volgens de FSMA snel en eenvoudig de kostprijs van hun vastgoedproject kunnen berekenen. Ze kunnen er ook nagaan of hun plannen financieel haalbaar zijn en kredietformules met elkaar vergelijken.

Een project detailleren

U moet eerst uw vastgoedproject omschrijven. U hebt de keuze tussen een woning bouwen, een woning of een appartement kopen of verbouwen, en een nieuwbouwwoning kopen met btw. Wilt u een huis of appartement aanschaffen, moet u opgeven of het ouder of jonger is dan vijf jaar. Daarna moet u aangeven waar de woning gelegen is, of ze uw eerste en enige woning wordt, en of u er uw hoofdverblijfplaats wilt vestigen. U moet ook invullen of het pand in aanmerking komt voor het groot of het klein beschrijf, afhankelijk van het kadastraal inkomen.

Daarna vraagt de Immosimulator om meer details te geven over de kostprijs en het investeringsplan. Denk daarbij aan de aankoopprijs, de kostprijs van de bouw of de verbouwing, het honorarium van de architect en eventuele extra uitgaven. De tool brengt ook de aankoopkosten, de notariskosten, de registratierechten of de btw en de kosten van het hypothecaire krediet in rekening. Daarnaast geeft u op hoeveel eigen spaargeld u hebt. Op basis van die gegevens berekent de Immosimulator welk bedrag u moet lenen.

Parameters wijzigen

Op het eindscherm van de simulatie kunt u de kredietparameters wijzigen: de rentevoet, de looptijd, de formule (vast of variabel) en eventuele schommelingen van de intrestvoet. U ziet onmiddellijk de financiële implicaties van die alternatieven voor uw maandelijkse aflossingen en voor de totale rentelast van de lening. Kiest u voor een variabele rentevoet, dan komt u ook te weten hoeveel de extra lasten bedragen bij een maximale rentestijging. Klikt u rechts op de knop ‘Tabel’, dan kunt u de aflossingstabellen en -grafieken opvragen.

ROEL VAN ESPEN EN JOHAN STEENACKERS

Met de Immosimulator kunt u de kostprijs van uw vastgoedproject snel en eenvoudig berekenen.

De juiste lening kiezen is meer dan tarieven van banken met elkaar te vergelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content