Sicav Placeuro Gold Mines (ISIN: LU0061385943)

Van alle sectoren was die van de edelmetalen het meest winstgevend in 2009. En binnen die categorie was Sicav Placeuro Gold Mines van Cofibol het best presterende fonds. Beheerder is Bernard Busschaert.

Hoe verklaart u de sterke stijging van de sector in 2009?

BERNARD BUSSCHAERT: Om de stijging van 2009 te begrijpen, moeten we eerst kijken naar wat er zich in 2008 afgespeeld heeft. Tot in de herfst van 2008 liep alles goed voor de sector en evolueerden de koersen van zilver en goud in de goede richting. In oktober 2008 kwam echter de ommekeer. De mijnaandelen waren voor 80 à 90 % in handen van hedgefondsen en die zagen zich verplicht om hun posities heel snel te verkopen, met als gevolg dat de mijnaandelen de dieperik in gingen. Die verloren zo op zeer korte tijd tussen 50 en 75 % van hun waarde. In die periode bleef de goudkoers echter hoog. De mijnwaarden konden dus op termijn alleen maar terug stijgen. Dat was met andere woorden het ideale moment om te kopen. In 2009 hebben de mijnaandelen snel een deel van hun verliezen in 2008 kunnen goedmaken. Ze hebben echter nog niet alle achterstand kunnen wegwerken, terwijl de goudprijs in 2009 alleen maar gestegen is. Concreet had ons fonds in 2008 een inventariswaarde van 8 euro, terwijl de goudprijs schommelde rond 900 dollar. Vandaag heeft de prijs van een ons goud de kaap van 1200 dollar gerond en noteert ons fonds iets meer dan 7 euro.

Hoe verklaart u de afwijking tussen de koersen van mijnaandelen en de koers van het gele metaal?

BUSSCHAERT: De goudkoers wordt opgestuwd door diverse factoren. In de eerste plaats heeft goud na de wilde beursjaren die we in het recente verleden hebben beleefd bij beleggers opnieuw het statuut van vluchtwaarde gekregen. Bovendien is het nog altijd erg in trek bij de luxesector, die in op-komende landen zoals India of China sterk in omvang toeneemt. De centrale banken van die opkomende landen hebben ook aangegeven dat ze hun goudreserves willen opbouwen. De vraag naar goud blijft dus sterk, wat de prijzen uiteraard opdrijft. Met de stijging van de goudprijzen kunnen de winsten van de mijnbedrijven alleen maar de hoogte ingaan, ook al is dat op dit moment nog niet zichtbaar in hun aandelenkoersen. Een van de verklaringen voor die divergentie is de terughoudendheid van beleggers. Het gros van de markt is nog niet bekomen van de emoties van 2008 en is nog niet klaar om de aandelenmarkten opnieuw te betreden.

Is goud niet (te) duur geworden?

BUSSCHAERT: Wij menen van niet. Wij denken zelfs dat goud dit jaar nog kan stijgen tot 1500 dollar. Er zijn verschillende argumenten die daarvoor aangevoerd kunnen worden. Om de economische crisis in Europa en de Verenigde Staten te bezweren, hebben de ECB en de Fed geld bijgedrukt, wat de goudkoers uiteraard ten goede komt. De beschikbare hoeveelheid goud in de wereld is redelijk beperkt en de goudexploratie is de laatste jaren op een laag pitje komen te staan. Als we kijken naar de historische waarde, zou de koers van een ons zelfs kunnen stijgen naar 2000 of zelfs 3000 dollar. Maar we moeten eerlijk zijn: de goudkoers is zeer moeilijk te voorspellen. En hoewel wij denken dat de koers in 2010 kan stijgen tot 1500 dollar, kan ze even goed terugvallen naar 500 dollar als de beheerders van trackers, die tot nog toe verplicht waren om fysiek goud aan te houden, alles in één keer zouden verkopen. (C)

Door Karine Huet

“Wij denken dat goud dit jaar naar 1500 dollar kan stijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content