‘SHOPPERTAINMENT’ OP HET ZUID

Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

Clinic, de eigenzinnige conceptstore op het Antwerpse Zuid, vierde afgelopen weekend zijn eerste verjaardag. Trends ging ernaartoe in zijn hipste sneakers.

Neen, Clinic is zeker niet de enige conceptstore in België. Toch is het wel degelijk de eerste ” denim and stuff supermarket” – zoals eigenaar Jorrit Baars zijn flamboyante winkel graag omschrijft – op het Antwerpse Zuid. Hier vind je niet alleen kleren, schoenen en jeans van ‘s werelds meest modieuze merken, maar ook allerlei andere zaken: van cd’s en boeken, over horloges en accessoires tot zelfs fietsen en… vibrators.

“Clinic staat in het teken van het zogeheten shoppertainment,” aldus een enthousiaste Baars. “We willen de klanten niet alleen producten aanbieden, maar ook een aparte belevingswereld creëren. Naar Clinic kom je niet alleen om een paar schoenen te kopen, je komt evengoed om er leuke cadeau-ideetjes op te doen, om te kijken wat de nieuwste trends zijn, om een hapje te eten in het café op de benedenverdieping of gewoon om even de aparte, ongedwongen sfeer op te snuiven.”

Modekliniek vol contrasten

Het in totaal meer dan 1100 vierkante meter tellende pand – vroeger een designershop, nog vroeger een massagesalon – is in elk geval een schoolvoorbeeld van klantvriendelijk design. Zo oogt Clinic geenszins als een ondoorgrondelijk shoppinglabyrint waarbij je een stafkaart nodig hebt om tot bij de T-shirtcollectie te komen, wel als een flamboyant aangeklede supermarkt met een hoog fun-gehalte.

De inrichting van Clinic is even eenvoudig als efficiënt: links de dames, rechts de heren, in het midden een catwalk en onderaan de al even hippe taverne Intensive Care. “Ik hang al jaren in de branche rond, maar van poespas heb ik nooit gehouden,” legt Baars uit. “Ik omschrijf Clinic nog het liefst als een eigenzinnige supermarkt, een aparte winkel met een lage drempel. Vandaar de simpele, ijzeren rekken en de nog simpeler plastic hangers. Geinig toch, zo’n designerjasje van 400 euro aan een hangertje van 20 eurocent?”

Het contrast werkt alvast aanstekelijk, goeddeels op gang getrokken door de modieuze deuntjes die al dan niet door een deejay op gepast volume door de luidsprekers worden gejaagd. Hier is shoppen inderdaad fun. In welke andere winkel vind je immers een schoenenafdeling waar tussen de Bikkembergs-sneakers of Birkenstock-sandalen zowel gewone sportschoenen te vinden zijn als de nieuwste Missy Elliot-line van Adidas of Puma-sneakers naar een ontwerp van Miharaya Suhiro of Phillipe Starck?

Ook in de kledingafdeling achteraan stoot je op hetzelfde contrast tussen low brow en exclusief. Een gewone jeansbroek voor een normale prijs of een simpel bloesje wordt hier geflankeerd door een T-shirt met opvallende print van Paul Smith of van het New Yorkse undergroundlabel Just another rich kid, verder nergens in België te koop en alleen te vinden in de Parijse oppermodeshop Colette.

Hetzelfde credo geldt voor de boekenstand op de centrale as, waar je tientallen titels over design, architectuur, lifestyle, film en fotografie vindt voor 20 euro, maar bijvoorbeeld ook een elleboogdikke, uiterst exclusieve luxe-editie van Taschen voor 3000 euro. Dat je dezelfde prijscontrasten vindt bij de horloges, variërend van een Ves-tal voor 150 euro tot een model van U-Boat voor 1000 euro, had je inmiddels wel begrepen. Alleen naar de vibratorcollectie hebben we – schroomvallig als we zijn – niet geïnformeerd.

Niets is heilig

“Dat laatste is ook maar een jolig ideetje hoor,” lacht Baars schalks. “Als blijkt dat die dingen niet verkopen, dan halen we ze toch gewoon weer weg? Mijn motto is: probeer alles en laat de klant uiteindelijk zelf beslissen. En dat geldt niet alleen voor de designspulletjes, de speelgoedjes, de prullaria of de planten die je in Clinic vindt, maar zelfs voor de grote labels. Niets is heilig.” Zo schrikt Baars er geenszins voor terug om – indien niet goed, niet passend of niet interessant genoeg – bepaalde collecties gewoon te weigeren, zelfs al gaat het om gereputeerde labels en leveranciers. Over het prestige hoeft Clinic zich in ieder geval geen zorgen te maken. Tenslotte speelt de locatie op het Zuid beslist in het voordeel, terwijl ook Malcolm McLaren – indertijd de goeroe van de punk en tegenwoordig een van ‘s werelds meest gewaardeerde trendwatchers – zich na zijn bezoek aan Clinic erg lovend uitsprak over Antwerpens hipste conceptstore. McLarens website over mode, design, lifestyle en shoppertainment wordt vooral druk gefrequenteerd in de hippere, trendgevoelige kringen. Erin vermeld worden, staat uiterst aardig op je CV. En al helemaal – zoals in het geval van Clinic – wanneer je aangeprezen wordt als een van de fraaiste boetieks van het land en een prototype van postmodern shoppen.

Dave Mestdach

Naar Clinic kom je niet alleen om een paar schoenen te kopen, je komt evengoed om er leuke cadeau-ideetjes op te doen of om een hapje te eten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content