SFINX AAN DE STADSRAND
Concertzaal.
Brugge krijgt er binnenkort twee torens bij: de Lantaarntoren en een toneeltoren. Beide torens komen op het Zand en maken deel uit van een nieuw complex dat gemakshalve het concertgebouw van Brugge wordt genoemd.
“Het is veel meer dan een concertgebouw,” zegt architect Paul Robrecht. “Het hoofdvolume van het gebouw wordt wel ingenomen door de concertzaal, maar die zaal is geschikt voor verschillende doeleinden. Door de toevoeging van de toneeltoren kan de zaal ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld muziektheater of operavoorstellingen. En met in totaal 1200 zitplaatsen is deze zaal ook zeer goed bruikbaar als auditorium voor een plenaire vergadering van een congres.”
De Lantaarntoren is het tweede volume van het complex. Op het straatniveau van deze dertig meter hoge toren komt een toeristisch informatiebureau. De eerste verdieping wordt volledig ingenomen door een kamermuziekzaal met 350 plaatsen. Op de tweede verdieping komt er een restaurant. Helemaal bovenaan is er een panoramisch terras voorzien.
“De kamermuziekzaal wordt een heel intieme ruimte,” licht Paul Robrecht toe. “Het uitgangspunt is zeer klassiek: muziek brengen zoals men dat vroeger deed. De muzikanten op een binnenkoer en daarrond het publiek.”
Het hele gebouw wordt omhuld met terracotta waardoor het volgens Paul Robrecht een zeer “monolitische impressie” krijgt. “Het zal als een soort sfinx aan de rand van de stad liggen,” aldus de architect.
De plannen voor een Brugs concertgebouw dateren al van 1996. In eerste instantie wou de stad de exploitatie toevertrouwen aan een commerciële partner. De voorstellen van onder meer Music Hall en het Casino Kursaal van Oostende vielen evenwel niet in goede aarde bij het Brugse stadsbestuur. De stad besloot daarom zelf, onder de vorm van de vzw Concertgebouw, voor de exploitatie te zorgen.
De opdracht van zakelijk leider Lieven Struye (voorheen van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel) is niet min: hij moet er voor zorgen dat de grote concertzaal ook na 2002 voldoende gevuld geraakt. Met 1200 zitplaatsen lijkt de zaal immers aan de grote kant voor een provinciestad als Brugge. Schepen Jean Van den Bilcke ziet daarin geen probleem: “Natuurlijk kan je hier niet elke avond een klassiek concert organiseren. Daarom dat de zaal ook zo polyvalent is. Een musical moet hier ook kunnen. Bovendien richten we ons niet alleen naar een Brugs publiek. We willen ook mensen uit bijvoorbeeld Zeeuws-Vlaanderen of Gent naar Brugge halen.”
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier