Sfeer van thuis voor drie generaties

Eigenaar Yannick Berkvens noemt zijn restaurant SensUnik een “belevingsrestaurant”. Dat is een beetje een opgeblazen benaming, maar je moet de horeca-ondernemer nemen zoals hij is: Yannick is goed van de tongriem gesneden. Misschien heeft dat te maken met zijn opleiding communicatiewetenschappen en Spaanse filologie en letteren. Vader had een vleesverwerkend bedrijf, dus er was wat feeling met food. Uit persoonlijke interesse volgde Yannick een cursus koken in avondopleiding.

Met zijn diploma op zak is hij broodjes gaan bezorgen aan kantoren, iets wat hij in de Verenigde Staten had gezien. Op zijn 26ste zette hij SensUnik in de markt als studenten- en oud-studentenrestaurant. In de kwarteeuw dat het bestaat, heeft het restaurant Yannicks eigen levensparcours gevolgd. Toen er kinderen kwamen, heeft hij op de tweede verdieping een kinderrestaurant met babysit geïnstalleerd. Zo kunnen tweeverdieners rustig tafelen, terwijl de kleintjes bezig worden gehouden.

De kernactiviteit bleef echter een restaurant waar volwassenen in de sfeer van thuis komen eten. SensUnik is een driegeneratiesrestaurant, waar op zondagmiddag oma of opa kinderen en kleinkinderen uitnodigen. Tijdens de lunch op weekdagen is het een zakenrestaurant, waar men komt voor eenvoudige bereidingen. Heel wat gerechten verschijnen in gietijzeren Staub-potjes, zodat men zich zelf kan bedienen. De frieten worden in ossenvet gebakken en de kaaskroketten worden bereid volgens het recept van de moeder van topchef Wouter Keersmaekers.

Wij proefden de ambachtelijke garnaalkroketjes met gefrituurde peterselie (14 euro) en vonden de vulling vooral naar bloem smaken. Bij de toast met bospaddenstoelen met een romig looksausje (12 euro) kregen we droge en zoute paddenstoelen op een korst bruin brood. Het romige looksausje bleek geen room te bevatten. Helemaal enthousiast waren wij over de kwaliteit van de gegrilde rundspavé uit Charolais, de begeleidende frieten en de béarnaisesaus (22 euro). Aan de andere kant kwam de ‘heerlijke vegetarische schotel geïnspireerd op het ritme van de natuur’. Die stond voor een schaal groenten onder een gegratineerde kaaslaag. Het gerecht liet zien dat de chef geen kampioen is. Afsluiten deden wij met cheese-cake die al een poosje in de koelkast had liggen wachten.

SensUnik

Molenstraat 69

2018 Antwerpen

Tel. 03 216 00 66

www.sensunik.be

Open zeven dagen op zeven.

Dagmenu: 15 euro, ‘early birds’ die tussen 17 en 18 uur komen, eten voor 10 euro. Op zondag is er voor 16 euro kip voor het hele gezin

Kader: huiselijke bistrot

Onthaal en bediening: lomp

Keuken: nieuwerwetse burgerkeuken

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content