Schuilen onder de paraplu
Hoe kan ik me beschermen tegen een verdere daling van de beurzen? Het is een legitieme vraag. Helaas wordt die enkel gesteld op de advieslijn als de aandelenmarkten al fors aan het dalen zijn, zoals de jongste weken het geval is. Het is zoals op zoek gaan naar een paraplu als het al regent of, erger nog, als het al giet. Je bent al nat op het moment dat je een paraplu hebt kunnen bemachtigen. Wie niet nat wil worden, moet dus vooraf zijn voorzorgen nemen. Zelfs als de zon nog volop schijnt, maar onweer is voorspeld, mag een belegger niet vergeten zijn paraplu mee te nemen voordat hij erop uittrekt. Ook op de beurzen gaat het om anticiperen: de bescherming opbouwen alvorens de correctie in alle hevigheid losbarst.
Het moeilijkste onderdeel van beschermingsconstructies blijft de timing. Net zoals meteorologische diensten het nog altijd moeilijk hebben het tijdstip en de plaats van het onweer aan te kondigen, hebben beursexperts nog geen systemen ontwikkeld om de dag of de week van een terugval te voorspellen, laat staan de omvang en de duur ervan. Dat levert dus problemen op om met afgeleide producten – zoals putopties en trackers short – te werken. Daar is het timingaspect toch wel belangrijk.
VQT: de betere bescherming
Omdat we inschatten dat de huidige, weliswaar stevige correctie slechts tijdelijk is, hebben we geen zware bescherming uitgebouwd. Het is dus wellicht niet het goede moment, maar het kan wel een interessante optie voor de toekomst zijn zich te beschermen met de tracker Barclays S&P 500 Dynamic VEQTOR ETN(150 USD; ticker VQT, ISIN-code US06740C3372). Die tracker, die Barclays lanceerdein augustus 2010, noteert op de NYSE. VQT bestaat uit drie componenten: een aandelencomponent gelinkt aan de S&P500-index, een volatiliteitscomponent gelinkt aan VIX Short-Term Futures en een cashcomponent.
De samenstelling van die drie componenten wijzigt voortdurend. Er wordt onder meer gekeken naar de trend waarin de volatiliteit zich bevindt. Bij een stijgende volatiliteit wordt een hoger gewicht toegekend aan VIX-futures. Daalt de volatiliteit, dan wordt de aandelencomponent opgetrokken. Het cashgedeelte is bedoeld als buffer. Wanneer de index over een periode van vijf dagen een negatieve return van 2 % of meer laat optekenen, wijzigt de allocatie automatisch naar 100 % liquiditeiten. Dat blijft zo tot het rendement weer boven -2 % uitkomt. De jaarlijkse beheersvergoeding van VQT bedraagt 0,95 %.
VQT is natuurlijk geen mirakelproduct, dat bovendien noteert in dollar (USD). Er is dus al het muntrisico. Zolang de volatiliteit laag blijft en de beurzen klimmen, zal die tracker minder goed presteren dan een investering in de S&P500. Maar als we kijken naar de stabiele prestatie de jongste weken, zijn er zeker argumenten om de aandelenportefeuille af te dekken met een investering in VQT. Niet meteen vandaag, maar wel in de loop van volgend jaar als de risico’s op zwaar beursonweer toenemen.
HET MOEILIJKSTE
ONDERDEEL VAN BESCHERMINGSCONSTRUCTIES BLIJFT DE TIMING.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier