‘Schrijf Brazilië niet af’

Brazilië gaat gebukt onder een politieke en economische crisis. Maar er is beterschap op komst, zeggen de fondsbeheerders die beleggen in Braziliaanse aandelen.

Braziliaanse aandelen blijven klappen krijgen. Zelfs de beste aandelenfondsen die beleggen in het land hebben over de afgelopen vijf jaar gemiddeld ongeveer 15 procent per jaar verloren. “Dat was vooral te wijten aan de sterke daling van de real tegenover de dollar. De munt kan nog een hele tijd zwak blijven”, zegt Frederico Tralli, de beheerder van het fonds Parvest Equity Brazil. “Maar niet alleen de koersen zijn onderuitgegaan, ook de rentabiliteit van de bedrijven heeft klappen gekregen. Hun koers-winstverhouding schommelt nog altijd rond 11, boven het historische gemiddelde van de markt. Als we rekening houden met de hoge kosten van het kapitaal tegen de huidige rente, kan de koers-winstverhouding verder dalen tot 9.”

In een impasse

De oorzaken zijn bekend. Gedurende jaren heeft de Braziliaanse overheid geprofiteerd van de olie-inkomsten en de hoge koersen van grondstoffen. Daardoor heeft ze structurele hervormingen op de lange baan geschoven, waardoor investeringen zijn achtergebleven en de concurrentiepositie van het land almaar verslechterde. De overheidsuitgaven schoten de hoogte in. Na twee jaar zonder groei in 2013 en 2014 is Brazilië in een recessie gesukkeld. Dit jaar zal de economische activiteit naar schatting krimpen met 3 procent.

Tot overmaat van ramp gaat de economische crisis gepaard met een diepe politieke crisis. Zo heeft het Braziliaanse congres de besparingsprogramma’s geblokkeerd, terwijl het populariteitscijfer van president Dilma Rousseff is gekelderd. “Het land verkeert in een impasse”, bevestigt Charles Biderman, de beheerder van het fonds Comgest Growth Latin America. “Niemand kan zeggen welke richting het land uitgaat.”

“De overheid heeft veel meer tijd nodig om de problemen op te lossen. Het is moeilijk te voorspellen wanneer de economie opnieuw zal aantrekken en wanneer de politieke crisis opgelost raakt”, zegt Frederico Tralli. “Bovendien hebben de schandalen rond Petrobras geleid tot een bevriezing van de beleggingen in de energiesector zolang het onderzoek loopt, terwijl die groep tot enkele jaren geleden nog goed was voor 10 procent van alle privébeleggingen.” Anderzijds merkt hij op dat er sinds kort weer een dialoog op gang komt tussen de Braziliaanse regering en het congres over de hervormingen. “Maar niets wijst erop dat het congres de voorgestelde hervormingen zal steunen.”

Standard & Poor’s

Charles Biderman maakt er zich minder zorgen over dat het ratingbureau Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van Brazilië heeft verlaagd tot de rommelstatus. “De meeste Braziliaanse privébedrijven hadden al een moeilijke toegang tot financiering. Ze hebben dus meestal weinig schulden in sterke valuta’s. We bevinden ons aan het einde van de cyclus van renteverhogingen door de centrale bank. Ik verwacht dat de rust vanaf volgend jaar terugkeert, als de inflatie begint te dalen.”

Frederico Tralli onderstreept dat de markt de ratingverlaging verwachtte, sinds de regering begin deze zomer had aangekondigd dat ze haar fiscale doelstellingen wilde terugschroeven. “Maar de timing van de downgrading was wel verrassend, net op het moment dat er een politieke crisis heerste in het land.”

Hoop

De beste beheerders van Braziliaanse-aandelenfondsen geloven niettemin dat de markt al aantrekkelijker begint te worden. Volgens Frederico Tralli hebben veel Braziliaanse bedrijven hun kostenstructuur aangepast sinds 2013, wat een positieve impact heeft op hun rentabiliteit. Charles Biderman: “Veel Braziliaanse bedrijven blijven goed presteren, ondanks de moeilijke omstandigheden. Wij blijven beleggen in de Braziliaanse aandelen waarvan we het meest overtuigd zijn, ten koste van Mexico dat een beetje te duur is geworden. Als je een beleggingshorizon van drie jaar hebt en de volatiliteit schrikt je niet af, is Brazilië een markt die de moeite loont.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content