SCHORISSE. EZELTJE STREK JE
De ezels : een goudmijn ? Bij Git(e)-ane denken ze van wel.
Wie niet vies is van een beredeneerde financiële gok, krijgt van Frank Diopere (37 j.) een gouden tip : “Ezels. Wie er vandaag in durft investeren, verdient zijn geld dubbel en dik terug. Het aanbod daalt door beperkingen op het transport van levende dieren uit Ierland. En de vraag neemt toe omdat ezels, zoals pony’s vroeger, een echte trend worden. Bovendien is er een stamboekvereniging voor ezels in de maak. Vandaag worden de rasdieren van morgen gekweekt. “
Niet dat Diopere geïnteresseerd is in ezels als beleggingsobjekt. Sinds verleden jaar baat deze ex-vrachtwagenchauffeur in Schorisse (Maarkedal) een ezelboerderij uit. Ook echtgenote Henny (36 j.) zei haar job bij de BTW-administratie vaarwel om in het hartje van de Vlaamse Ardennen mee te werken aan Git(e)-ane, zoals hun geesteskind werd gedoopt.
De ezeltjes kunnen worden gehuurd als pakdieren voor wandelaars, die (na een snelkursus verzorging en mennen) met de dieren van boerderij naar boerderij kunnen trekken. Het echtpaar Diopere beoefende hardnekkig de (van oorsprong Franse) vakantieformule van tochten langs de zogenaamde gites. “Wij waren het beu de godganse dag een gestresseerd burgerleven te leiden, ” verzucht Frank Diopere. “Door van onze hobby ons beroep te maken, kunnen we nu ook andere mensen even wegtrekken uit hun jachtig bestaan. “
Stressfaktor nummer één, de auto, blijft meestal op stal. Letterlijk, want hij werd ingeruild voor een huifkar (die ook te huur is). “In het begin verklaarde men ons gek als we ‘s morgens met onze kar voor de bakker stonden, ” zegt Frank Diopere. “Ook onze ezelkwekerij wekte verbazing. Maar we hielden vol. Ik ben, tja, koppig als een ezel. “
Momenteel heeft Diopere al 11 ezeltjes, waarvan er 4 zelf gekweekt zijn. Al bij al een serieuze investering, want zo’n diertje kost gauw 25.000 frank. De boerderij (vroeger “een ruïne”) werd gefinancierd met de opbrengst van de verkoop van hun burgerhuis, wat spaargeld en een lening. “M’n bankier zette in het begin grote ogen toen ik het projekt uit de doeken deed, maar op het einde van het gesprek zag hij het gelukkig zitten, ” vertelt Frank Diopere. Voorlopig is het, gezien er nog geen volledig boekjaar is geweest, moeilijk details te geven over de financiële toestand van Git(e)-ane (een handelsnaam Frank Diopere heeft een zelfstandigenstatuut). “Een echt businessplan hebben we niet, maar we hopen binnen vijf jaar rendabel te zijn, ” zegt gewezen BTW-ambtenaar Henny Diopere. “Konkrete cijfers geef ik niet, om konkurrenten en de fiskus niet op ideeën te brengen. Maar veel moeten we niet overhouden. Als we 300.000 frank winst maken, zijn we al tevreden. “
FRANK EN HENNY DIOPERE, GIT(E)-ANE Het jachtige burgerleven werd geruild voor een ezelboerderij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier