SCHONE SLAAPSTER

Iemand nog iets gehoord van Quest for Growth? Jos Peeters stond mee aan de wieg van het beleggingsfonds dat in 1998 naar de beurs trok. Het fonds is een ‘privak’, dividenden uit gerealiseerde meerwaarden op de beleggingen worden niet belast. In heel zijn bestaan heeft Quest for Growth amper vier keer een dividend uitgekeerd. Wie van bij het begin is ingestapt en zijn dividenden inde, zit nog altijd op een kleine winst. Wie rond 2000 instapte, toen het aandeel een piekkoers haalde van 36,3 euro, heeft heel wat minder geluk. Tegen 2002 was het aandeel teruggevallen tot zowat 4 tot 5 euro. Daarna flakkerde koers weer wat op om sinds 2008 rond 5 euro te blijven hangen. Daarmee zit de koers 40 procent onder de intrinsieke waarde per aandeel. Anders gezegd: de belegger heeft er echt geen zin meer in.

“Daar is helemaal geen reden voor”, zegt Peeters. “De koers is lager dan de cash plus de waarde van de beursgenoteerde aandelen in de portefeuille. Wie het aandeel koopt, krijgt er de niet-genoteerde bedrijven in de portefeuille gratis bij.”

Dat zullen dan de laatste niet-genoteerde bedrijven zijn. Quest for Growth stopt met dat soort beleggingen. Dat heeft onder andere, ietwat paradoxaal, met de getaande populariteit aan beursintroducties te maken. “Quest was het fonds waar bedrijven aanklopten voor mezzaninefinanciering, een laatste geldophaling voor ze naar de beurs trokken”, zegt Peeters.

Voortaan zal Quest for Growth de helft van zijn middelen beleggen in beursgenoteerde bedrijven, de andere helft gaat naar de Capricorn-fondsen. Ook het huishouden werd herschikt. Quest Management, de beheerder van Quest for Growth en zijn kleinere zuster Quest Cleantech Fund (een Luxemburgse sicav), werd overgenomen door Capricorn Venture Partners, dat de Capricorn-fondsen onder zijn hoede heeft. Tussen Quest Management en Capricorn Venture Partners bestonden al nauwe banden. Ze delen hetzelfde gebouw in Leuven en worden allebei gecontroleerd door Peeters en Philippe Haspeslagh.

Er bleef nog een praktisch probleem. De Quest-fondsen zijn ICB’s of Instellingen voor Collectieve Beleggingen, zeg maar de beleggingsfondsen bestemd voor particulieren zoals je die ook kan kopen bij uw bank. Wie ICB’s wil beheren, moet kiezen tussen een aantal statuten. Capricorn Venture Partners koos voor het statuut van vermogensbeheerder, wegens de ruime mogelijkheden. Naast ICB’s mag een vermogensbeheerder ook durfkapitaalfondsen beheren bijvoorbeeld, wat Capricorn goed uitkomt. Of gaat het om meer dan dat, en wil Peeters de concurrentiestrijd aangaan met Bank Degroof en andere vermogensbeheerders? “Maak je geen zorgen”, zegt Peeters. “We blijven durfkapitalisten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content