SCHERPE PRIJZEN COMPUSERVE. Onrust in België
Het nieuws dat het commerciële netwerk CompuServe vanaf eind dit jaar met lage prijzen 4,95 dollar per maand (nog geen 150 frank) wereldwijd gebruikers wil lokken naar het Internet, zorgt voor onrust onder de Belgische Internet-providers. Die scherpe promotie, gekend onder de kodenaam Spryte, biedt elke “surfer” per maand 3 uur onbeperkte toegang tot het Internet en faktureert daarna 1,95 dollar (60 frank) voor ieder uur extra.
“De Spryte-dienst zal CompuServe niet vervangen, maar los van het bestaande netwerk worden aangeboden, ” meldt Judith Colley, woordvoerder op de Britse CompuServe-vestiging. Hiermee profileert CompuServe zich voor het eerst als exclusieve Internet-toegangsleverancier. Volgens waarnemers dient die zet om nieuwkomers zoals Microsoft Network de pas af te snijden. Volgens CompuServe dat Spryte promoot als “Net-toegang voor de prijs van één hamburger met friet” zal de dienst ook via een lokaal inbelpunt in Brussel te bereiken zijn.
“Verwacht nu geen forse prijsverminderingen van ons. We gaan geen paniekvoetbal spelen, ” zegt Martin Lagouw van de Leuvense Internet-provider EUnet. “Maar CompuServe is een wereldwijde speler waarmee we rekening moeten houden. Het kan immers prijzen hanteren die op een lokale markt nauwelijks leefbaar zijn. ” EUnet biedt, via het bedrijfje Ping, Internet-toegang aan partikulieren voor zo’n 900 frank per maand (uitsluitend buiten de werkuren).
“Onze prioriteit is nu de uitbouw van de Europese infrastruktuur van EUnet, ” zegt Lagouw, “en de onderhandeling met grote partners om onze wereldpositie te verstevigen. ” Lagouw bevestigt dat er vanuit EurOpen de Europese Unix-organizatie achter EUnet gesprekken worden gevoerd met (ondermeer) Microsoft Network. Zegt hij : “Ondertussen is er in ons businessplan nog wel ruimte voorzien voor verdere prijsdalingen. “
Ook Marc Van Aken, van het Antwerpse INnet, bevestigt dit laatste : “We wachten nu niet bepaald op prijzendumping in de sektor, maar beseffen wel dat dit vroeg of laat onvermijdelijk is. ” Zowel hij als Lagouw drukken er wel op dat de prijs niet het enige criterium is : ook de kwaliteit van het netwerk, de inbelpunten en het Belgacom-tarief (zonaal of interzonaal) spelen een rol. CompuServe telt totnutoe één lokaal inbelpunt : Brussel. Spryte lijkt dan ook in eerste instantie providers zoals een Infoboard Telematics te treffen, die hun abonnees hoofdzakelijk in en rond de hoofdstad halen.
Of CompuServe met Spryte nu ook zijn inbelpunten elders in België gaat uitbouwen, kon woordvoerder Colley niet bevestigen.
COMPUSERVEInternet-toegang voor de prijs van een hamburger met friet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier