Schatrijk

Zweedse miljardairs.

Tetra Laval is voor 100 % de privé-eigendom van de familie Rausing. De afstammelingen van Ruben Rausing worden steevast gerekend bij de rijkste mensen ter wereld. De schattingen van hun fortuin schommelen tussen 200 en 300 miljard frank.

Stamvader Ruben werd geboren in 1895 in het vissersgehucht Raus aan de Sond, de zeestraat tussen Zweden en Denemarken. Ruben Rausing keek over de golven naar het Slot Kronborg (het kasteel van Hamlet), het meest noordelijke gebouw in de renaissancestijl van de Nederlanden, getekend door de Vlaamse architect Antoon van Opbergen. Vader Rausing was huisschilder, junior studeerde succesvol economie in Stockholm en New York. Ruben Rausing stichtte met Erik Akerlund in 1929 het verpakkingsbedrijf Akerlund & Rausing. In maart ’44 wordt een octrooi gevraagd voor een bizarre melkverpakking : de tetrahedron, een vorm als een diamantkristal. Zes jaar later wordt Tetra Pak gesticht. In 1952 stromen de eerste commerciële kristallen uit de verpakkingsmachine van de Mjölkcentralen in Lund. Vandaag worden jaarlijks en wereldwijd 75.000.000 driehoeken en briks gevuld.

De zonen Hans en Gad treden in de voetsporen van Ruben Rausing in 1953. Deze groepeerde op korte tijd zakelijke belangen gaande van bankbiljettenverdelers tot waterzuiveraars en papierfabrieken. In 1965 verkoopt de familie de diversificaties en concentreert zich op de verpakkingen. Hans en Gad bouwen het concern verder uit. Hans is de afstammeling met de businessneus, hij woont in Sussex, Engeland, en brengt zijn zomers door in een bescheiden huis aan de Zweedse kust. Gad heeft diploma’s in economie en technologie en schreef een doctoraatsthesis over Viking-wapens. In 1981 verhuist het hoofdkantoor uit Zweden naar Lausanne, Zwitserland. Rausing senior overlijdt in 1983. Tien jaar later na de fusie met Alfa Laval stappen Hans en Gad uit de concernleiding ; twee zonen en een dochter van Gad zetelen in de raad van bestuur van Tetra Laval (305 miljard frank omzet in ’94, het laatste beschikbare cijfer). Professor Göran Grosskopf is de huidige voorzitter en geen verwante. De familiebelangen worden gecontroleerd door een Liechtensteinse en een Nederlandse holding.

HANS EN GAD RAUSING, TWEEDE GENERATIE IN TWEEVOUD In twee generaties rijk als Croesus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content