Satellietwerken is nu de vraag van mensen @fodsz die liever niet iedere dag naar Bx willen komen maar niet thuis willen/kunnen werken.
Vrijdag 7 februari was thuiswerkdag, en dat is een hoogdag voor Frank Van Massenhove, topman van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. Van Massenhove is een van de pioniers in het promoten van thuiswerk. Zelf noemt hij zich een “evangelist van het plaats-tijdonafhankelijk” werken. 70 procent van zijn 1200 ambtenaren werkt een of meerdere dagen per week thuis.
Maar Van Massenhove promoot ook het ‘satellietwerken’, waarbij ambtenaren aan de slag kunnen in een kantoor dicht bij huis om zo de files te vermijden. Ambtenaren van zes federale overheidsdiensten kunnen sinds eind vorig jaar werken in 22 satellietkantoren, verspreid over het hele land. Voor de overheid moet dat een besparing opleveren op de huurfactuur, voor het personeel betekent het een serieuze tijdswinst en dus een betere balans tussen werk en privé. Het project wordt een jaar lang uitgetest, maar het is de ambitie het uit te breiden.
De satellietkantoren houden het midden tussen thuiswerken en elke dag naar het hoofdkantoor in Brussel afzakken. Volgens Van Massenhove is het een alternatief voor wie niet kan thuiswerken wegens gebrek aan ruimte, of voor wie een scheiding tussen het werk en het privéleven wil behouden.
Van Massenhove vindt deze vormen van het ‘nieuwe werken’ de evidentie zelve. Mensen verliezen minder tijd in de file. Het is ook een andere manier om naar het presteren van de medewerkers te kijken. Ze moeten niet van 9 tot 5 aan hun bureau zitten, de resultaten tellen.
Van Massenhove heeft niet alleen thuiswerk mogelijk gemaakt, ook de kantoren van zijn administratie zijn aangepast. Van Massenhove berekende dat hij slechts 3 procent van zijn tijd doorbracht in zijn bureau. Daarover maakt hij volgende nuchtere analyse: “Hoe hoger je in de hiërarchie zit, hoe groter je kantoor is, maar hoe minder tijd je erin doorbrengt. Als ik uitrekende wat mijn bureau kostte aan de belastingbetaler, kon ik net zo goed een suite in het Hilton huren.” Gevolg is dat de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid zowat een derde van zijn kantoorruimte heeft geschrapt, goed voor een jaarlijkse besparing van 5 miljoen euro. De ambtenaren hebben ook geen vaste plaats meer.
De nieuwe vormen van werken worden niet opgedrongen. Uit onderzoek bleek dat 92 procent van de medewerkers kón thuiswerken, maar slechts 69 procent komt niet alle dagen meer naar kantoor. Er is dus nog altijd een kleine groep die elke dag naar Brussel trekt. Om ook andere managers, in zowel overheidsdiensten als bedrijven en organisaties, te inspireren, schreef Frank Van Massenhove samen met zijn directeur-generaal Tom Auwers, in 2002 het boek ‘De Collega’s werken thuis’.
Satellietkantoren houden het midden tussen thuiswerken en naar Brussel komen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier