Sappige Belgen

Bureau van Dijk wint gouden medailles in de olympische stad. Het Brusselse bedrijf, dat over de plas programmatuur plaatst van het Duitse succesbedrijf SAP, startte in ’93 in Atlanta met drie consultants. Vandaag zijn het er 68, waarvan 90 % Europeanen en 40 % Belgen.

Atlanta.

Luc De Groof president van Bureau van Dijk Computer Services ontvangt op kantoor, voor deze frequent flyer geen vanzelfsprekendheid. Hij vist in de VS voor Bureau van Dijk uit Brussel 350 medewerkers een vijfde van de bedrijfsomzet (1,5 miljard frank). Luc De Groof arriveerde op zijn dooie eentje in ’93 en heeft vandaag 68 raadgevers in dienst, voor het leeuwendeel Europeanen. Zijn team plaatst software van de Duitse dienstenmultinational SAP.

De president blikt vanuit een hoekkantoor naar het groene tapijt van Noord-Atlanta. Bureau van Dijk huist in Concourse Parkway ; zes nieuwe en ravissante kantoortorens. Samen met veel gazonnetjes en bomen, een sportclub en een hotel het grootste zakenpark van de VS. Dagelijks rijden 70.000 witteboordwerkers naar Concourse Parkway.

SAP werd opgericht in ’72 door vier oud-medewerkers van IBMDeutschland die zeer populaire business management software schreven. SAP logeert vandaag in Walldorf, een dorpje in Baden-Würtemberg. De SAP’ers besloten in ’86 om hun programmatuur te exporteren. Sobemap in Brussel werd Belgisch licentiehouder, maar in ’89 eiste de Franse hoofdaandeelhouder van Sobemap, Sema-Matra, de stopzetting van deze activiteit. De moeder verkocht concurrerende software. Luc De Groof : “Ik heb daarop onderhandeld met Bureau van Dijk, het zat er vol met oud-collega’s en ze waren gaarne bereid om SAP’er te worden.” Bureau van Dijk opende een SAP-loket met drie consultants, groeide stormachtig en heeft vandaag tachtig software-advizeurs. Tot de klanten behoren onder andere Solvay, AIB, Brugeoise & Nivelles, Callebaut, Gemeentekrediet en Delhaize. Luc De Groof : “SAP is de Mercedes van de business management software. Alle functies worden aan mekaar gekoppeld via dezelfde programmatuur.” Software-concurrenten van SAP zijn onder meer Oracle, Baan en People Software. Wereldwijd haalt SAP nu met 7000 medewerkers en 6000 klanten in vijftig landen een omzet van 2 miljard dollar, hij gaat sprongsgewijze de hoogte in. Voor client/server-software tekent SAP een wereldmarktaandeel op van 72 %. SAP groeit fors, alhoewel een verslag van Forrester Group in april ’96 een schaduw wierp over de toekomstkansen van de R/3-versie van het basisproduct.

Luc De Groof : “De relatie tussen Bureau van Dijk en SAP is geen franchisingcontract, het is een feitelijke relatie. SAP kijkt naar de kwaliteit van de partner, naar zijn track record. Er loopt een proefperiode en controleurs ondervragen de klanten.” De grote auditors de Big Six zijn licentiehouder van SAP. Bureau van Dijk bewerkt de Belgische en de Franse markt. In de VS is het bedrijf één van de twintig nationale licentiehouders, de helft is van Europese oorsprong. Luc De Groof : “Wij handelen op zijn Europees in de VS en sturen vijf tot tien personen uit gedurende zes à achttien maanden. Amerikaanse consultants zetten vijftig tot honderd man in gedurende drie jaar. Hun kosten zijn dus mijlen hoger, wat de grote ondernemingen slikken, echter niet de kmo’s.”

UITGEKEKEN OP BELGIE.

Bureau van Dijk draait in de VS met een bezettingsgraad van 100 %. De Big Six vragen 1500 tot 2000 dollar per dag, Bureau van Dijk 1000 tot 2000. Een SAP-consultant verdient rond 100.000 dollar per jaar, een gemiddelde consultant 70.000 dollar. Vandaag zijn er wereldwijd 4000SAP’ers, maar de behoefte is 8000.

Bureau van Dijk landde in Atlanta na een vergelijking van de Amerikaanse kantoormarkt. Eerst werd gezocht in Philadelphia, echter in Concourse Parkway gelden huurprijzen van twintig dollar per vierkante voet, tegen 35 dollar in Philadelphia voor een vergelijkbare plek. Luc De Groof : “De consultants zijn allemaal bij de klant. Alleen ik, een marketingman, de consultants op doorreis en de secretaresse zijn hier. I manage by flying around.”

Luc De Groof is handelsingenieur ( Institut Cooremans) en één van de vier hoofdpartners van Bureau van Dijk : “Ik heb een green card en vraag over vijf jaar de naturalisatie aan. Ik lees de Wall Street Journal en de Atlanta Constitution. Data News is het enige Belgische blad dat hier binnenkomt. Op België ben ik uitgekeken.”

F. Cr.

BERNARD VAN OMMESLAGHE (BUREAU VAN DIJK) De omzet van computerdiensten in de VS, hoofdkantoor Atlanta, groeit halsoverkop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content