Ruim half miljard euro wacht op eigenaar

© Getty Images/iStockphoto

In België ligt 568.156.672,5 euro te slapen bij de fiscus. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. De rechtmatige eigenaars kunnen die tegoeden nog opeisen. Na dertig jaar verdwijnen ze in de staatskas.

1 Wat zijn slapende tegoeden?

Soms vergeten mensen dat ze een bankrekening of een verzekeringsproduct hebben bij een financiële instelling. Als er vijf jaar geen activiteit is op die rekening of als de instelling niet weet van wie die is, wordt over een slapende rekening gesproken. Als het saldo hoger is dan 60 euro, hebben de instellingen een opsporingsplicht. Kan de instelling de rechtmatige eigenaar niet vinden, dan wordt het geld overgemaakt aan de overheidsdienst Deposito- en Consignatiekas (DCK) van de federale overheidsdienst Financiën.

2 Hoe kan ik mijn slapende tegoeden terugvragen?

Dat kan via MyMinFin. Als u bent ingelogd, kunt doorklikken naar de sectie ‘Slapende tegoeden’. Cijfers tonen aan of u al dan niet een slapende rekening bezit. Een 0 staat voor geen slapende tegoeden. Verschijnt er een 1, dan zijn er wel tegoeden gevonden. In dat geval moet u een digitaal dossier indienen bij de DCK. Voeg bij het aanvraagformulier een kopie van uw identiteitskaart. Het is ook mogelijk dat u recht hebt op de tegoeden van iemand anders, zoals van een erflater. In dat geval hebt u een bewijs nodig dat u de rechtmatige begunstigde bent. Dat bewijs kunt u leveren door bijvoorbeeld een akte of een attest van erfopvolging voor te leggen. Wie geen toegang heeft tot MyMinFin, kan terecht op slapenderekeningen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content