Rijzende ster Scott

De jonge Australiër Adam Scott is ambitieus: hij wil Greg Norman opvolgen, vervangen en doen vergeten.

Onlangs nam Vijay Singh in de Open van Houston de maat van John Daly op de eerste hole van de play-off, nadat Daly zijn drive in het water had geslagen. Op hetzelfde moment won de jonge Australiër Adam Scott in Peking de Johnnie Walker Classic. Kortom, de oudjes stonden op Amerikaanse bodem te spelen (na de eerste twee met û13, volgde op een verrassende derde plaats de Spanjaard Jose Maria Olazabal met -11), terwijl de jonge leeuwen in Azië hun balletje sloegen. Het Chinese toernooi had een prijzenpot van maar 2,3 miljoen euro, zowat de helft van wat in Texas te verdienen viel. Het belette de 24-jarige Scott niet om in de Chinese hoofdstad een paar kleppers te verslaan. Met 18 onder de par deed Scott beter dan de Zuid-Afrikaan Retief Goosen (-15), terwijl Colin Montgomerie en Ernie Els zesde waren met -12.

“Er stond behoorlijk wat wind, maar ik liet me niet uit mijn lood slaan,” zei de Australiër, die de eerste dag ook nog eens het parcoursrecord van Pine Valley scherper zette met een flitsende 63. Stoere slagen gevolgd door stoere taal: “De golfsport heeft weer een Greg Norman nodig. Of ik zijn plaats kan innemen? Ik denk het wel. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat ik dezelfde toernooien kan winnen als Greg.”

In Peking won Scott al zijn negende toernooi, maar daarmee zit hij nog een heel eind uit de buurt van de Grote Witte Haai. Norman stond in de jaren tachtig en negentig niet minder dan 331 weken op nummer één in het wereldklassement. Hij won 86 toernooien, maar heeft op zijn vijftigste behoorlijk wat fysieke problemen. Zo werd hij onlangs aan de rug geopereerd en is er voorlopig nog geen sprake van een wederoptreden.

Op zijn 24ste staat Scott al in de toptien van de wereld. Hij werkt samen met Tony Navarro, de vroegere caddie van Norman, en weet wat hij wil: “In het tennis hebben de Australiërs Lleyton Hewitt en je merkt dat de tennissport het goed doet in mijn land. Dezelfde impuls hebben we nodig in de golfsport. Greg heeft veel charisma. Alleen weet ik niet of dat iets natuurlijks heeft, of dat het komt door zijn vele overwinningen. Ik wil in ieder geval in zijn spoor stappen.”

In 2004 won Scott het Players’ Championship, een toernooi dat wordt beschouwd als de vijfde major van het jaar. En nu toonde hij in Peking dat hij drijft op zeer grote wilskracht. In een toernooi dat voortdurend werd verstoord en onderbroken, omdat het verschrikkelijk hard waaide, begon hij goed, maar kreeg het dan iets moeilijker, tot hij halverwege de laatste dag nog maar één slag voorsprong had. Goosen had toen drie holes onder de par gespeeld, terwijl Scott op de tien en elf twee keer een bogey had geslagen. Maar dan pakte Scott uit met birdies op de par 3 en 5. Voor Butch Harmon, de ex-coach van Tiger Woods, is Scott dan ook dé man in opmars. Scott is momenteel zijn beste leerling.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content