Rijp millésime
De eindejaarsfeesten naderen. Vandaag decanteren we alvast de wijn. Volgende week serveren we een spijskaart vol cadeautips.
Op de wijnveilingen van Sotheby’s en Christie’s, waar de jetset zich steeds nadrukkelijker vertoont, gaat een schaarse fles Château Pétrus uit 1945 voor ten minste 70.000 frank van de hand. Klopt uw beleggershart sneller of walst u de godendrank liever zelf ? Een stapel gidsen staat u bij. Wij richten de volgspot op enkele interessante uitgaven die achtergrondinformatie spuien en de vignobles in kaart brengen. Dat laatste gebeurt letterlijk in de Wijnatlas van de scherpzinnige Britse connaisseur Oz Clarke. De spil wordt gevormd door panoramakaarten over de wijngebieden van Europa tot Nieuw-Zeeland. Gelukkig hoort er ook een solide, sprankelende en kritische tekst bij. Bruikbaar als forse introductie en als vertrekpunt voor een reis vol élégance. Uitg. Kosmos/Z&K, 320 blz., 2590 fr. .De echte wijnbijbel, die u behoedt voor een faux pas en nieuwe châteaus laat ontdekken, blijft de Larousse wijnencyclopedie. De kaarten zijn bescheidener en de tekst is zakelijker, maar de informatie stroomt eruit. Enkel de wat karige uitleg bij het overzicht van de millésimes per streek verleent het boek net geen buitengewone vijfde ster. Onmisbaar voor de beginner, (zeer) raadzaam voor de ancien. Uitg. Lannoo, 608 blz., 1980 fr. .Beduidend deemoediger van opzet en oppervlakkiger zijn de reisgidsen voor wijn- en fijnproevers onder redactie van nog een befaamde wijnkenner, Hugh Johnson. Voor ons ligt het deel over de Elzas, een boek dat tussen wal en schip tuimelt. Het wil zowel wijn- als reisgids spelen, maar blijft te spaarzaam van het ene perspectief naar het andere hinken. Wel bruikbaar bij een eerste kennismaking, zij het met een stevige algemene reiswijzer ernaast. Vrijwel tegelijkertijd verschenen de delen over Bordeaux en Bourgogne. Uitg. Het Spectrum, 136 blz., 695 fr. .Zelfs in een priegelige stadstuin in ons grijze klimaat kan men druiven kweken. De Engelse kunstenaar James Page-Roberts brengt die theorie niet alleen in de praktijk, hij maakt ook zijn eigen wijn van de biologisch geteelde vruchten. In Druif en wijn uit eigen tuin legt hij het hele proces uit, van stek tot glas. Ook het complexe snoeiwerk propt hij in dit gedrongen boek. Proost. Uitg. Schuyt & Co, 127 blz., 750 fr. .
LUC DE DECKER
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier