Reverse mentoring: junior coacht senior
Een jonge medewerker als mentor van zijn oudere collega. Het lijkt de omgekeerde wereld, maar reverse mentoring heeft zijn voordelen. Zeker in tijden van razendsnel evoluerende technologieën.
De piepkuikens, de bleu’kes, de groentjes, de jonge garde. Jonge werknemers belanden doorgaans onder de vleugels van oudere collega’s, want ze moeten nog veel leren en ervaring opdoen. Veel ondernemingen beschikken over een mentor- of peterschapsprogamma, waarbij een rot in het vak zijn kennis doorgeeft aan de jongere pupil.
Maar de tijden veranderen snel. Niet elke oudere is met alles mee. Het beeld dat oudere medewerkers altijd en overal meer ervaring en wijsheid bezitten, is volgens Ger Driesen een achterhaald idee. De Nederlander is directeur van adviesbureau Challenge Stretching Talent en al jaren een pleitbezorger van kennisoverdracht van oud naar jong, maar ook omgekeerd.
“Op sommige vlakken zijn jongeren beter geïnformeerd. Vooral in de omgang met nieuwe technologieën beschikken ze wel eens over meer ervaring, maar in organisatie en management kunnen jonge medewerkers hun oudere collega’s inspireren. Via reverse mentoring kunnen zij hun ervaring delen.”
2 voorbeelden
Voor St-Luc labels & packaging in Nazareth en voor het multinationale netwerkbedrijf Cisco is dat geen nieuws. “Voor ons vormt reverse mentoring vaak een aanvulling op de traditionele opleidingsmethodiek”, zegt Fanny Dhondt, managing director van St-Luc. “Een ervaren werknemer kan praktijkkennis en bedrijfswaarden doorgeven aan een jonge collega, terwijl die laatste bijvoorbeeld een innovatie in informatica kan uitleggen aan de oude rot in het vak.”
Bij Cisco maakt reverse mentoring deel uit van de Inclusion and Diversity EMEAR Initiatives. “We gebruiken de methode om op een veilige manier discussies over een inclusieve werkomgeving te lanceren”, zegt Nicole Di Rupo, business operations manager van Cisco. “Daarbij neemt een jongere mentor uit een andere afdeling de aanpak van een senior manager een halfjaar onder de loep. Vanuit een nieuw en onbevooroordeeld perspectief willen we de leiderschapsvaardigheden van onze senior laten beoordelen. Tegelijk leert de jongere de business en de manager op een andere manier kennen. Het is een wederzijdse leerervaring.”
Volgens Driesen is het potentieel van reverse mentoring groot. “Je bespaart je soms niet alleen de kosten van een consultant, maar je bevordert ook de samenwerking en de talentontwikkeling binnen je bedrijf. Jongeren en ouderen wisselen ervaring uit en worden meer betrokken op de onderneming en op elkaar. Bovendien ontdekken senior managers de vaardigheden binnen de organisatie, terwijl juniors hun talent en ambities kunnen laten zien.” Ondanks al die voordelen wordt reverse mentoring in de praktijk nog niet massaal toegepast. “Onbekend maakt onbemind”, veronderstelt Ger Driesen.
Goele Geeraert
Het volledige artikel over reverse mentoring leest u vanaf morgen in Trends.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier