RESTAURATIE. OP GROOTMOEDERS WIJZE

Restauratiebedrijf RPG moet zijn werkkrachten gaan zoeken tot in Hongarije.

Henri Sladden, technisch direkteur van de NV Restored Patrimony Guarantee (RPG), is een tevreden man. De firma kreeg zopas de tweejaarlijkse prijs van de vzw Kunstwijk, een invloedrijke lobby die elke geslaagde renovatie in de Brusselse wijk rond het Koninklijk Paleis bekroont. In zijn kantoor in de Schaarbeekse Lambiottestraat hangen de muren vol foto’s van de bekroonde renovatie van Old England op de Hofberg.

RPG heeft nog andere klinkende referenties op het palmares. De marmeren traphal van het Koninklijk Paleis van Laken, het Arbitragehof of het kasteel van Seneffe. Ook het verroeste standbeeld van Ambiorix in Tongeren werd na een endoscopische analyse door RPG weer helemaal opgekalefaterd. “We gebruiken steeds oud materiaal en oude technieken. Moderne technieken bestaan wel maar geven vaak niet het gepaste resultaat. We doen dus heel wat onderzoek voor de klanten, we voeren niet zomaar uit. “

De “terugkeer naar het ambacht” is moeilijk. Geschoolde werkkrachten die ijzer gieten, achttiende-eeuwse houten parketten leggen of keramiek bewerken, zijn schaars. Ze staan allemaal op het fameuze lijstje “knelberoepen” van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling. “We zoeken sinds twee jaar intensief naar de mensen met de juiste opleiding. We vinden ze niet en zijn daarom gestart met een renovatiekursus op de scholen om jongeren zeer gericht op te leiden. “

Maar RPG schakelt ook Hongaarse werknemers in. “De kommunisten ginds besteedden veel zorg aan het patrimonium. Op kosten van de overheid werden Hongaarse ambachtslui de wereld ingestuurd om gebouwen te restaureren. Na 1989 werden veel van die mensen werkloos, wij kunnen gebruik maken van hun ervaring. Maar het is niet de bedoeling dat we met Hongaren blijven werken, we moeten absoluut Belgen vinden. ” Want de produktie (gietijzer, keramiek of parkethout) gebeurt ginds, maar de afwerking geschiedt in België.

RPG werd begin de jaren zeventig opgericht en bleef tot 1993 een familiezaak met drie werknemers en een omzet van 15 miljoen. In oktober 1993 werd de firma overgenomen door de Brusselse bouwgigant NV Maurice Delens, waarvoor ze voordien reeds in onderaanneming werkte. De omzet bedroeg in 1994 dertig miljoen (met 10 werknemers), Sladden wil dit jaar 50 miljoen halen. “Deze markt heeft ongetwijfeld toekomst, er is een groeiende zorg voor het patrimonium. Vooral de Open Monumentendag heeft de publieke opinie wakkergemaakt. Maar onze klanten zijn nog uitsluitend overheidsinstellingen of ministeries. De privé-klant bereiken we (nog) niet. “

HENRI SLADDEN (RPG) “Het is niet de bedoeling dat we met Hongaren blijven werken, wemoeten absoluut Belgen vinden. “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content