“Resilux zal zijn doelstellingen voor 2003 niet halen”

Luc Verstuyft, sinds een jaar financieel directeur bij Resilux, zal niet snel op vakantie gaan in Duitsland. Een nieuwe statiegeldregeling bij onze oosterburen heeft zwaar gewogen op de halfjaarresultaten van de producent van petpreforms- en flessen.

Begin dit jaar werd het nog met veel poeha aangekondigd: in 2003 zou Resilux zijn cashflow met 10 % doen toenemen. Een doelstelling die moeilijk gehaald zal worden, geeft financieel directeur Luc Verstuyft nu toe. Reden: in Duitsland werd een nieuw statiegeldsysteem ingevoerd.

Sinds begin 2003 moeten de Duitsers statiegeld betalen op álle drankverpakkingen, en dat kunnen ze alleen terugkrijgen in de winkel waar ze de aankoop deden. Het gevolg was dat de vraag naar Resilux-producten, petpreforms en -flessen, sterk is teruggevallen. In die mate zelfs dat in het eerste halfjaar het bedrijfsresultaat terugliep met 18 % tot 5,4 miljoen euro. De cashflow daalde met 6 %. Verstuyft: “Onze winst is wel gestegen, maar dat heeft eigenlijk te maken met een verkoop van machines. Ik verwacht wel degelijk dat de situatie in Duitsland een slechte invloed zal blijven hebben op onze resultaten.”

Verstuyft wil echter niet te pessimistisch klinken. “Die halfjaarresultaten zijn voor een deel een momentopname. De mindere resultaten zijn ook te verklaren doordat klanten in de eerste helft van 2003 minder voorraden hebben opgebouwd. De warme zomers in Europa zullen de volumes in de tweede jaarhelft wel hebben doen toenemen.” Hij verwijst ook naar de gunstige markt voor herbruikbare petflessen. Glas, karton en blik worden meer en meer vervangen door pet en het aantal toepassingen neemt ook toe. In 2002 verkocht Resilux 1,8 miljard petpreforms. De verkoop van de flessen steeg met 26 % tot 705 miljoen.

Verstuyft heeft er geen spijt van dat hij een jaar geleden bij Resilux aan de slag is gegaan. Hij kende het Wetterse bedrijf al zeer goed toen hij er binnenstapte. Met name sinds 1997, toen Resilux naar de beurs trok. Verstuyft was toen hoofd van de divisie Corporate Research bij Fortis. Hij bleef contact houden met de top van het bedrijf, de familie De Cuyper.

“Ik heb Resilux altijd een tamelijk stabiel bedrijf gevonden,” aldus Verstuyft. “Ik laat mij niet snel van mijn stuk brengen door slechte resultaten of pessimistische vooruitzichten. Ook de evolutie van de beurs jaagt mij niet echt op.” Zo bleef de financieel directeur opvallend kalm toen het Resilux-aandeel een aantal maanden geleden plots opveerde. Toen werd het gerucht gelanceerd dat Resilux zou worden overgenomen. Een acquisitie door een durfkapitaalverschaffer, heette het. “Dat was in de periode dat Ontex door Candover werd overgenomen,” zegt Verstuyft. “Sommigen maakten al vlug de vergelijking met Resilux, dat net als Ontex een bloeiend familiebedrijf is. Maar er lag geen enkel scenario op tafel. En toch steeg de beurs op drie maanden tijd met 50 %. Ik kan u verzekeren dat we gewoon op eigen kracht verder gaan werken.” Interne groei blijft de boodschap. Van de ontwikkeling van nieuwe technologieën en van overnames is geen sprake.

A.M.

“Resilux zal op eigen kracht verder blijven werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content