RENE LAMY. DE GOEVERNEUR WORDT VOORZITTER
René Lamy, de laatste goeverneur van de Generale Maatschappij van België, beëindigde zijn carrière officieel in 1988. Maar toch heeft de 72-jarige Lamy de Koningsstraat nog niet helemaal verlaten. De holding houdt er namelijk lokalen en een sekretariaat op na voor zijn vroegere bestuurders. René Lamy is trouwens niet de enige gewezen goeverneur die er vaak over de vloer komt.
Lamy staat in kontakt met de zakenwereld en heeft de spanningen meegemaakt bij Alcatel-Alsthom, waar hij nog altijd bestuurder is. Hij zetelt er samen met grote namen uit de internationale financiële wereld, zoals Rand Araskog, de grote baas van ITT, Cesare Romiti van Fiat en Jean Peyrelevade, de topman van Crédit Lyonnais.
In het burgerleven is René Lamy voorzitter van de Vriendenkring van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In die funktie is hij de opvolger van wijlen graaf Boël. René Lamy interesseert zich vooral voor de aankooppolitiek en de organizatie van een meertalig onthaal voor de bezoekers. “Het is geen ere-funktie, ” zegt men bij de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.
Het voorzitterschap is trouwens niet de enige aktiviteit van de vroegere goeverneur. Hij is ook voorzitter van de Fondation Lemaître, genoemd naar de Belgische kanunnik en natuurwetenschapper van de Leuvense universiteit die aan de wieg stond van de Big-Bang-teorie over het ontstaan van de kosmos. Voorts is Lamy voorzitter van de Société d’Economie Politique.
Zijn vertrek als hoofd van de Generale Maatschappij van België heeft bij René Lamy geen goede herinneringen nagelaten. De eerste jaren na zijn ontslag wijdde hij aan het schrijven van een boek over de overname. Hij praat niet graag met journalisten en weigert zijn mening te geven over de transformatie die de GMB heeft ondergaan. Hij is er immers niet uit vrije wil weggegaan. Zijn funktie van goeverneur bestaat nu niet meer : ze is verdeeld in het voorzitterschap van de raad van bestuur, dat bekleed wordt door Etienne Davignon, en de funktie van gedelegeerd bestuurder, momenteel in handen van Gérard Mestrallet.
Daarnaast geniet hij van de ironie van de huidige situatie van Suez. De grote aandeelhouders verwijten de Franse groep nu dat ze geen strategie heeft precies hetzelfde verwijt dat René Lamy kreeg kort voor zijn vertrek bij de overname van 1988, waaruit Suez als winnaar tevoorschijn kwam. Zijn kommentaar is een bantoe-spreekwoord : “Als je mooie winsten maakt, vindt iedereen je strategie geniaal. “
RENÉ LAMY Van de financiën naar de kunst, zonder de zakelijke kontakten teverwaarlozen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier