Regeringscrisis remt economische groei

opinie. Een interim-regering vraagt afgeslankte kabinetten

(blz.14).

Een week nadat hij door de koning was aangesteld voor een ‘korte informatieopdracht’, had premier Guy Verhofstadt nog altijd geen concrete toezeggingen voor de vorming van een interim-regering. Het scenario van een paars vervolgkabinet met uitgebreide bevoegdheden vond geen genade bij de SP.A, dat voor zichzelf heeft uitgemaakt dat het een linkse oppositie wil voeren. CD&V zag dan weer geen heil in een noodregering geleid door Verhofstadt. De MR schrikt er nog altijd voor terug om de PS aan boord te hijsen. En de Open VLD liet meermaals haar afkeer voor een klassieke tripartite blijken.

Tussen dat kluwen van afgeschoten scenario’s loopt ook nog een onduidelijk aantal persoonlijke intriges. Didier Reynders (MR) heeft het niet begrepen op Elio di Rupo (PS) en nog veel minder op Joëlle Milquet (CDH). Die laatste relatie is helemaal stuk sinds de Franstalige omroep RTBf een stukje reality-tv over de oranje-blauwe onderhandelingen heeft uitgezonden.

De reportage was ook de aanleiding voor ex-formateur Yves Leterme om de zender te vergelijken met Radio Mille Collines, de Rwandese haatradio die in 1994 mee aanzette tot de genocide. Dankzij die op zijn minst ongelukkige parallel heeft Leterme het nu helemaal verkorven bezuiden de taalgrens. Het enige waar bij alle partijen eensgezindheid over bestaat, is dat er een staatshervorming moet komen. Door welke meerderheid die moet worden gesteund, blijft een open vraag.

Door het getalm bij de regeringsvorming ziet het ernaar uit dat de geplande uitbreiding van de meerwaardetaks op beleggingsfondsen gewoon doorgaat. Dat betekent dat beleggers vanaf 1 januari 2008 een belasting van 15 % betalen op de totale meerwaarde die ze realiseren als ze een kapitaalfonds verkopen.

Volgens Luc Coene, de vicegouverneur van de Nationale Bank, laat de crisis zich langzaam voelen in onze economie. Volgens een ING-studie zou de voorziene groei van 2,2 % afkalven tot 1,8 %, terwijl de geschatte 1,8 % inflatie op jaarbasis volgens het Federaal Planbureau richting 2,5 % gaat.

De financiële markten blijven echter onverschillig bij de Belgische impasse. Er is geen sprake van aversie tegenover staatspapier. Zelfstandigenorganisatie Unizo is dezelfde mening toegedaan en waarschuwt voor “massahysterie”.

Zelfs de kiesintenties in Vlaanderen bewegen nauwelijks na zes maanden regeringsvorming. Uit een peiling blijkt dat er nauwelijks verschuivingen zijn, behalve dan bij de vraag over wie de meest geschikte premier is. Dat is niet langer Leterme, maar Verhofstadt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content