Regering bereikt akkoord over begroting
Na ruim 30 uren vergaderen heeft het federale kernkabinet maandagavond een akkoord bereikt over de begroting van volgend jaar. Het laatste struikelblok was een discussie over de flexi-jobs.
Alexander De Croo en de voornaamste Vivaldi-ministers zaten al sinds zondagmorgen om 10.30 uur ruim 30 uur samen om te vergaderen over de begroting. Uiteindelijk werd er maandagavond een akkoord bereikt.
De regering doet voor 2024 een inspanning van 1,2 miljard euro, al moet dat volgens premier Alexander De Croo zelfs als 1,7 miljard euro worden beschouwd omdat ook de 500 miljoen euro aan nieuw beleid wordt gecompenseerd.
Flexi-jobs
Het laatste discussiepunt tijdens het begrotingsconclaaf draaide om het systeem van flexi-jobs. Dat systeem zag in 2017 het levenslicht en bestaat vandaag onder meer in de horeca en bij de bakkers en slagers. Er zijn meer dan 125.000 mensen aan de slag in een flexi-job. Het gaat om gepensioneerden of wie minstens vier vijfde werkt.
Er komt nu dus een uitbreiding van 10 naar 12 nieuwe sectoren. Daarbij horen de kinderopvang en het onderwijs, waar de Vlaamse regering op had aangedrongen, maar ook de voeding, de autosector, enzovoort.
De liberalen wilden de flexi-jobs uitbreiden naar andere sectoren en categorieën van werknemers, maar de Franstalige socialisten stonden naar verluidt op de rem omdat ze vreesden dat een uitbreiding voor te veel concurrentie met reguliere jobs zou zorgen. Daarom komt er ook een verhoging van de sociale bescherming. Zo zullen voor werknemers die als flexi-jobbers werken, de de barema’s van de sector worden toegepast, al geldt dat niet voor de horeca. Er komt ook een plafond van zo’n 12.000 euro per jaar dat iemand via een flexi-job mag verdienen. Tot slot gaat de patronale bijdrage van 25 naar 28 procent, wat toelaat om de sociale zekerheid beter te financieren.
Bankentaks
Eerder op de dag raakte al bekend dat de bankentaks voor de vier grootbanken – Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING, wordt verhoogd en 150 miljoen euro moet opleveren. De kaaimantaks voor wie zich richt op belastingparadijzen wordt opgetrokken.
Ook over andere maatregelen raakten de Vivaldi-partijen het eerder al eens. Zo worden de minimumlonen door een lastenverlaging voor werkgevers en werknemers verhoogd. De btw op sloop en heropbouw voor particulieren wordt gehandhaafd op 6 procent. Er komt nog een extra belasting op tabak en vapen.
Voor veiligheid worden extra middelen vrijgemaakt. In 2020 ging er nog 1,9 miljard naartoe, nu wordt dat 2,6 miljard. Een deel van het geld gaat naar de beloofde loonsverhoging voor de politie. Er worden nog middelen vrijgemaakt voor bijkomende uitgaven voor onder meer de opvang van asielzoekers, de oprichting van nieuwe Zorgcentra na Seksueel Geweld en de steun aan Oekraïne.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier