Regering buigt zich over elektriciteitsfactuur

Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), zei in Terzake dat hij de federale heffingen op de elektriciteitsfactuur wil omzetten in accijnzen. Zo zou de regering kunnen vermijden dat de subsidies voor de windmolenparken op zee volledig worden doorgerekend aan de consument. “Door de federale heffing om te zetten in een accijns, wordt die losgekoppeld van de kostprijs van de windmolens”, zei hij.

De regering-De Croo had in haar regeerakkoord beloofd dat “het federale aandeel van de elektriciteitsfactuur” zou dalen, maar dat is nog niet gebeurd. De technische ingreep van Van Peteghem heeft slechts betrekking op 6 procent van de factuur.

Met een flexibele accijns in plaats van de huidige federale heffing zou de regering in de toekomst meer kunnen ingrijpen. “Hoe we dat gaan doen, moeten we in de regering bekijken”, voegde Van Peteghem toe. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is voor een cliquetsysteem gewonnen, waarbij de accijns automatisch verlaagt boven een bepaalde prijs. Minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen), pleit voor een uitbreiding van het sociaal tarief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content