Reddingsplan ZNJ roept (veel) vragen op
Kledinggroep ZNJ gooide op 9 oktober de handdoek in de ring. Na maanden van financiële problemen diende de onderneming een verzoek tot gerechtelijk akkoord in. Op dinsdag 24 oktober wordt een uitspraak verwacht van de rechtbank. De rij schuldeisers wordt aangevoerd door diverse leveranciers, goed voor 600.000 euro. En het valt nog af te wachten of het eventuele akkoord overeind blijft tegenover de fiscus en de sociale zekerheid, waar ZNJ voor zowat 500.000 euro in het krijt staat.
De directie van het modehuis wil de rechtbank overtuigen van haar reddingsplan, al is het nog maar de vraag hoe geloofwaardig dat plan is na de talloze beloftes uit het recente verleden. Bovendien roepen enkele parameters meer vragen op dan ze beantwoorden. Zo wil ZNJ fors snijden in de kosten. Acht werknemers, een derde van het totaal, verliezen hun baan. Daarmee wil ZNJ jaarlijks 692.000 euro besparen. Dat komt neer op 86.500 euro per werknemer… Ook kostenplaatjes als de uitgaven voor diverse goederen en diensten waarmee het bedrijf jaarlijks 1,78 miljoen euro wil besparen, lijken ongeïnspireerd. Voor de volgende twaalf maanden houdt het bedrijf een omzetprognose van 4,76 miljoen euro voor ogen: zowat de helft van 2005.
Naast het financiële luik, bevat het reddingsplan van ZNJ ook maatregelen voor de zomer- en wintercollecties en de lederen mannenkleding. Met die ledercollectie is ZNJ destijds groot geworden, en die wil het bedrijf nu aangrijpen als koerswending. Alleen gooide de inspirator van die collectie, René Grunchard, enkele weken geleden al moegestreden de handdoek in de ring. Naar verluidt, zijn Ameloot en Grunchard niet langer on speaking terms.
Het debacle van ZNJ drong zich al ettelijke maanden op: de schuldenlast was dermate hoog, dat een normale werking niet langer mogelijk was. Al die tijd werd de belegger en het personeel een schijn van oplossing voorgehouden.
Om het eigen vermogen op te krikken – tegelijk een eis van de banken om de kredietkraan open te houden – had de familie Ameloot haar winkelnetwerk ingebracht. Dat werd gewaardeerd op 1,2 miljoen euro. De familie Ameloot kreeg in ruil zowat 30 % van de aandelen in handen. De familie had evenwel nog een pak openstaande schulden jegens de vennootschap, die mondjesmaat werden vereffend. Via de verkoop van vastgoed moest een resterende schuldenlast van zowat 500.000 euro aangezuiverd worden.
Louis-Marie Ameloot – de enige gedelegeerd bestuurder nadat stichter René Grunchard zich terugtrok – maakte zich sterk dat ook dit dossier in de goede richting evolueerde. Ook de inbreng van de 500.000 euro aan verse middelen door zakenrelatie Eric Deleuze zou gebeuren tegen ten laatste 16 oktober. Dat alles werd ons nog bevestigd door Ameloot op 2 oktober. Amper zeven dagen later bleek niets van die regeling nog overeind te staan. Het aandeel ZNJ werd geschorst op de Vrije Markt van Euronext Brussel, waar het noteerde tegen 1,25 euro.
L.D.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier