Proef je ongeluk
Drankenverdeler Manu De Landtsheer stamt uit een eeuwenoude brouwersfamilie. In 1997 keerde hij terug naar die roots en bracht een nieuw, zelfgebrouwd streekbier op de markt: Malheur.
De hoofdactiviteit van drankenverdeler De Landtsheer blijft de groothandel van dranken voor de horecasector. “We leveren zowel bier, wijn als frisdranken in de regio Groot-Dendermonde. Voor de exclusieve groothandel van Westmalle-bier verdelen we tot in Brussel. Ook hebben we drie eigen drankencentrales die samen goed zijn voor circa 20% van de omzet,” verduidelijkt Manu De Landtsheer, die sinds 1985 zaakvoerder is van het familiebedrijf.
Waarom is hij met een nieuw streekbier gestart? “De winstmarges komen onder druk in de groothandel. Daarnaast kan je met een eigen product exportmogelijkheden creëren. Ten slotte vind ik de bieren die nu op de markt zijn qua smaak te vlak,” aldus De Landtsheer.
Daarom liet hij in 1997 een nagelnieuwe brouwerij installeren door de Doornikse firma Meurat en lanceerde hij een eigen speciaalbier, Malheur. Dat is een eerder bitter, blond doordrinkbier van hoge gisting, met een lichte (5,5% alcohol) en een zware variant (10%). Manu De Landtsheer: “Het Malheur-bier is niet te vergelijken met andere merken, zowel qua smaak als qua imago. Het is een apart, tegendraads bier met een warme uitstraling.”
Met Malheur treedt Manu De Landtsheer in de voetsporen van de familie, die een brouwersverleden heeft tot in 1630. Zijn grootvader brouwde destijds een spontaan, niet-zurig bier maar kapte ermee bij de opkomst van het pilsbier in de jaren veertig. Hij turnde het bedrijf toen om tot een groothandel van Lamot-pils.
Vandaag bedraagt de omzet voor het Malheur-bier zo’n 15 miljoen frank. Dat is een kleine 10% van de totale omzet van De Landtsheer. “De verkoop groeit geleidelijk. Dit jaar zouden we voor het eerst break-even moeten zijn. Het doel is om binnen tien jaar 10.000 hectoliter te produceren. Nu zitten we aan zo’n 3000 hectoliter per jaar,” zegt De Landtsheer, die de helft van zijn tijd aan Malheur wijdt.
“Sommige cafébazen vinden het schitterend dat er een nieuw streekbier op de markt komt, anderen vinden het overbodig en staan weigerachtig,” legt De Landtsheer uit. Toch hoopt hij snel Malheur in heel België te verdelen. De Landtsheer: “Vandaag is Malheur in Brabant, Oost-Vlaanderen en aan de kust te verkrijgen. Op die kust gaan we ons meer concentreren, wegens de belangrijke terugkoppeling naar het binnenland. Daarnaast is circa 20% van de productie bestemd voor het buitenland: vooral Nederland, maar ook Frankrijk, Zwitserland, Spanje, de VS en Canada.”
Als alles goed gaat, opent De Landtsheer bovendien nog dit jaar een eigen, rustiek Malheur-café in Buggenhout.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier