Prijzen om van te duizelen

Er staat blijkbaar geen rem op de vastgoedprijzen in Knokke. In 2006 werden vooral villa’s een flink stuk duurder.

Onlangs kreeg ik de vraag van een klant om een villa met standing te zoeken. Ik heb hem een villa voorgesteld met een prijskaartje van 1,5 miljoen euro. Die man keek me toen eens bedenkelijk aan en zei: ‘Ik had toch om een villa met standing gevraagd!’.”

De anekdote komt van Franky Van Hamme, de zaakvoerder van Century 21 New Cnoc. Het illustreert het type cliënteel dat zijn gading zoekt in het Zoute, de groene long van Knokke. Maar niet alleen het Zoute trekt grootverdieners aan. In de hele gemeente swingen de vastgoedprijzen de pan uit. De referentieprijs (Q75) van de eengezinswoningen is er tussen 2005 en 2006 gestegen van 262.000 naar 385.000 euro (+45 %). Op de appartementsmarkt klom de referentieprijs bijna 10 % hoger tot 400.500 euro. Opmerkelijk is ook de hausse van de kleine woningen: plus 400 % op vijf jaar tijd.

Toch is er weinig eenvormigheid in de prijzen in de badstad die per slot van rekening het resultaat is van de fusie van Knokke, Heist, Ramskapelle en Westkapelle. De prijszetting op de markt wordt dan ook duidelijk bepaald door de verschillende geografische zones.

Heist: betaalbare eengezinswoningen

Op de dijk van Heist, op enkele kilometers van Knokke, kan zelfs het kleinste appartement nog van de hand gaan voor 300.000 euro. De plafondprijs bedraagt er ongeveer 600.000 euro. De appartementsmarkt doet het overigens goed in Heist: “We verkopen er meer, want de huizen, die vaak toebehoren aan de plaatselijke families, worden steeds schaarser op de markt,” vertrouwt Michelle Christiaens ons toe. Zij is zaakvoerder van Agence Van de Broucke, dat gevestigd is op de Graaf D’Ursellaan, aan de ‘B-kant’ van de dijk. “We hebben zopas op de dijk een appartement van 85 vierkante meter verkocht voor 425.000 euro. Hier, op de Graaf D’Ursellaan zelf, liggen de appartementsprijzen tussen 310.000 tot 400.000 euro.”

Verder weg van de eerste lijn vind je nog een appartement voor 200.000 euro. De afstanden in Heist zijn overigens vrij beperkt. De zee is nooit meer dan een paar honderd meter weg. “In plaats van je blind te staren op die appartementen, moet je eens naar de prijzen van de huizen kijken,” geeft Christiaens mee. “Hier in Heist zijn er nog mooie huisjes, piekfijn in orde voor 250.000 à 270.000 euro. Die liggen dan wel in de derde lijn, maar dat is nog altijd niet ver van het strand.”

Knokke: alles peperduur

De prijzen in Knokke en het Zoute zijn van een andere orde. “De prijs voor een appartement op de dijk loopt al snel op tot 10.000 euro per vierkante meter,” zegt een vastgoedmakelaar. “Op het stukje dijk met de villagebouwen wordt zelfs zonder veel problemen 12.500 euro per vierkante meter betaald.”

Vanuit zijn agentschap op de beroemde ‘place m’as-tu vu’ (alias het Albertplein) heeft Patrick Cambier, de zaakvoerder van het makelaarskantoor Cambier-Denil, de recente evolutie op de markt van dichtbij kunnen volgen. “We hebben tijdens de winter een lichte prijsstijging gemerkt voor de topproducten,” stelt hij. “Op de wandeldijk worden heel weinig goederen aangeboden. Als er dan toch een pand vrijkomt, is de vraag ernaar zeer groot. Maar we verkopen ook heel wat appartementen tot aan de Lippenslaan. De prijzen blijven klimmen en het is niet ongebruikelijk om een flinke meerwaarde te realiseren op een zeer korte tijd.”

“De beste locaties zullen nooit een terugval kennen,” verzekert een notaris ons. “In het Zoute is de vraag onverzadigbaar. Een pand wordt daar soms op minder dan twee dagen verkocht. Op de dijk is het net hetzelfde. De dijk blijft overigens de duurste plek in Knokke, dan volgen de Kustlaan en de Lippenslaan. De prijzen blijven er zeer hoog en dat zal wel zo blijven.”

Wie met een ietwat bescheidener beurs iets in Knokke wil kopen, zal zich tevreden moeten stellen met een pand in het dorp. Daar vind je nog eengezinswoningen voor 250.000 of 350.000 euro. En appartementen kosten daar tussen 200.000 en 700.000 euro.

Hausse op de villamarkt

De opmerkelijkste prijsstijgingen noteerde de FOD Economie op de markt van de villa’s: van 974.000 euro in 2005 naar 1.512.000 euro in 2006. Het dipje van 2005 wordt daarmee meer dan goed gemaakt. “Omdat het zeer exclusieve project Finis Terrae helemaal verkocht is, storten de mensen zich op de villa’s,” stelt Patrick Cambier vast. “Het is ook een product dat nog in waarde zal stijgen. Projecten zoals Finis Terrae kunnen hier niet meer. Er zijn geen terreinen meer beschikbaar. De gemeente wil de laatste groene zones afschermen. De renovatie van villa’s is zowat het enige dat nog mogelijk is.” Volgens verschillende waarnemers zijn het vooral vastgoedspeculanten die zich met hart en ziel op deze activiteit storten.

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content