Pret in het donker

Pretparken met verschillende amusementsformules onder één dak maken furore in de Verenigde Staten. Vindt het concept binnenkort ook ingang in Europa ?

Een val maken van zeven meter terwijl je een videospel speelt… Het is niet meteen het beeld dat wij hebben van amusement. Toch is deze attractie in het GameWorks-lunapark van Seattle een overdonderend succes. Aan de andere kant van de Verenigde Staten, in Columbus (Georgia), verkiezen golfspelers al lang het geklimatiseerde golfparcours in plaats van de broeierige hitte buiten. Vooral omdat deze indoor-golf deel uitmaakt van een gigantisch bioscoopcomplex dat ook een skeelerpiste, een terrein waar men met laserpistolen jacht kan maken op elkaar, een botsauto-platform en een lunapark omvat. En in Californië kunnen de inwoners van Thousand Oaks zich sinds februari uitleven in de eerste “verbeeldingsspeeltuin” van Walt Disney. Voor acht dollar kunnen kinderen er in een jungle van pvc-materiaal letterlijk en figuurlijk de aap uithangen.

Plaatselijke amusementsparken die een combinatie vormen van gesofisticeerde amusementsspelen, bioscoopzalen, clubs en themarestaurants, verspreiden zich razendsnel door de Verenigde Staten. Momenteel genereren de gezinsamusementsparken al een omzet van 8 miljard dollar. De sector doet voor nieuwe ideeën een beroep op de grote namen uit de amusementssector, Hollywood voorop. Die amusementsreuzen mikken met de gezinsparken vaak op markten die ver liggen verwijderd van de grote steden of toeristische trekpleisters. Lokale amusementsparken vormen een soort diversificatie voor hen.

Hoewel er heel wat buitenlandse belangstelling bestaat voor het concept van de gezinsamusementsparken, vindt GameWorks de joint venture tussen DreamWorks, Universal Studios en Sega Enterprises het onwaarschijnlijk dat de formule in de komende twee jaar ook naar Europa komt. In maart opende GameWorks zijn eerste 2760 m² grote new age lunapark in Seattle, in mei volgde Las Vegas. Dit jaar zouden nog eens vijf dergelijke lunaparken in de VS hun deuren openen ; in 1998 komen er opnieuw tien bij. Maar aan Europa denken de amusementsgroepen voorlopig niet. Zelfs de nieuwe afdeling Plaatselijke Amusementsparken van Disney is voorzichtig. Hoewel de amusementsgroep van plan is om 100 lokale parken in de VS te openen, zal het buitenland waarschijnlijk tot 2005 moeten wachten.

CHRISTOPHER PARKES

Financial Times.

GameWorks in Las Vegas De grote amusementsgroepen tonen voorlopig geen belangstelling voor Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content