Premies voor plastic bedrijfsafval

Om de recyclage van industrieel plastic afval naar een hoger niveau te tillen, introduceerde Valipac op 1 januari een nieuw premiesysteem. De Belgische instantie voor verpakkingsafval wil haar 7000 leden helpen te streven naar een circulair zakenmodel.

1. Gerecycleerd plastic gebruiken. Bedrijven die hun koopwaar in België verpakken in plastic met minstens 30 procent gerecycleerd materiaal, worden beloond met 50 euro per ton. Op myRecycledContent.com zijn producenten te vinden die dat verpakkingsmateriaal aanbieden.

2. Afval gescheiden ophalen. Valipac stimuleert bedrijven met premies om hun industrieel afval te sorteren. Bedrijven die daar in 2022 mee beginnen, krijgen bovendien een startpremie van 150 euro.

3. Afval traceren. 37 procent van het Europese plastic bedrijfsafval wordt verscheept naar Azië en 24 procent naar Turkije. Valipac sloot een akkoord met SGS, dat de plaatstelijke verwerking van dat afval zal controleren. Bedrijven die hun afval naar een fabriek sturen die gecertificeerd is met EuCertPlast of een equivalent, krijgen 5 euro per ton.

4. Lokaal afval verwerken. De afvalverwerkers die plastic bedrijfsafval laten verwerken in een straal van 300 kilometer rond Brussel, krijgen een premie van 30 euro per ton.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content