Praga Khan, Maurice voor de vrienden

Turnhout, centrum van de wereld. De inwoners wisten het al langer, maar nu is ook de dance-scene ervan overtuigd. De Belgische dance-sensatie Praga Khan sluit de eerste dag van Rock Werchter af.

Ook al kent u Praga Khan niet, u hebt hun muziek vast al ergens gehoord. Ze staat bijvoorbeeld op de soundtrack van films als Basic Instinct en Sliver, al hebt u die wellicht om andere redenen gehuurd. Ook heeft de groep de muziek voor de Mortal Kombat-videogames gemaakt, en is hij niet van de radio weg te branden.

Maar is Praga Khan nu eigenlijk wel een groep of slechts één artiest? “Het is beide. Praga Khan is het pseudoniem van Maurice Engelen, maar is tevens de naam van de muziekgroep van Maurice Engelen en zijn kompaan Oliver Adams. Om de zaak nog ingewikkelder te maken heeft dat duo nog onder talloze andere schuilnamen muziek uitgebracht,” legt Michel Lenaerts uit. Hij is, via zijn bureau MTC Worldwide Management in Turnhout, sinds een drietal jaar de manager van Praga Khan. En het zijn drukke tijden voor het tweekoppige managementbureau, want de groep Praga Khan is zopas begonnen aan een hectische concertkalender. Lenaerts: “Praga Khan speelt om de twee à drie dagen, en dat wellicht voor het hele jaar. Het is eigenlijk onvermijdelijk. We brengen een grote en dure show, dus hebben we veel concerten nodig om de boel rendabel te houden.”

Toch is het concert in Werchter vooralsnog het enige in België dit jaar. “Je mag je marktwaarde niet ondergraven door veel in eenzelfde gebied te spelen. Bovendien heeft Praga Khan nu zo’n succes, dat we uit verschillende aanbiedingen van concertpromotoren in diverse landen kunnen kiezen.”

Praga Khan lijkt inderdaad met het nieuwe album Mutant Funk definitief door te breken in Europa, al is de groep al een tiental jaar bekend in het dance- en undergroundmilieu. Ook in Japan is de band bijzonder populair. Eén miljoen Praga Khan-cd’s gingen er over de toonbank. Enkele jaren geleden deed de Belgische act samen met The Prodigy de reusachtige Tokyo Dome, goed voor 65.000 toeschouwers, al eens vollopen.

Gek genoeg verwerft Praga Khan in de VS meer succes met een nevenproject: de Lords of Acid, die industriële gitaarrock met techno-invloeden combineren. Ze verkochten in Amerika al twee miljoen platen, terwijl het project in Europa nauwelijks bekend is. “In Amerika treed Praga Khan op als voorprogramma. Dan wisselt er een muzikant en is Praga Khan meteen getransformeerd tot Lords of Acid,” glimlacht Michel Lenaerts. Een Amerikaanse dubbeltoernee in de lente was zo goed als uitverkocht. In juli en augustus keert de groep terug, deze keer naar grote zalen. Deelname aan het alternatieve Family Values-festival behoort ook tot de mogelijkheden, met veertig concerten in stadions van 40 à 50.000 man. Veertig keer de integrale bevolking van Turnhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content