Praat erover! “Aanvaard de job en speel dan open kaart”

Als Tom Betsy de functie ‘hoofd buitenlandse activiteiten’ aanbiedt, moet ze die aannemen. En ze moet erbij zeggen dat ze enorm blij is met die kans en dat ze lang heeft nagedacht over de implicaties van zo’n job. Haar overste moet in de eerste plaats beseffen dat ze zich met hart en ziel zal inzetten. Daarna moet ze hem, in hetzelfde gesprek, zeggen dat ze nieuws heeft: ze is zwanger. En alhoewel ze dus zwangerschapsverlof zal moeten nemen, is ze helemaal klaar voor haar nieuwe professionele taken.

Betsy moet Tom niet op de hoogte brengen vóór hij haar de job aanbiedt. Als zij denkt dat ze de functie aankan, mag ze hem geen munitie geven om haar geschiktheid in vraag te stellen. Het is aan Betsy om te beslissen of ze, rekening houdend met de omstandigheden, deze kans wil grijpen. Ze is niet verplicht om Tom al op de hoogte te brengen als ze zich daar nog niet klaar voor voelt. Maar in het zakenleven is succes vaak een kwestie van goede relaties. Aangezien ze tot nu toe nog nooit met Tom heeft gewerkt, moet ze vroeg genoeg werk maken van een goed contact. Open kaart spelen over haar zwangerschap zodra ze de functie binnen heeft, is in die zin een investering: zo maakt ze Tom duidelijk dat ze vastbesloten is om goed met hem overeen te komen.

Het spreekt voor zich dat een baby invloed kan hebben op iemands professionele prestaties. Betsy zal in haar privéleven geconfronteerd worden met nieuwe problemen. Maar we hebben allemaal verplichtingen buiten het werk. Zou Tom besloten hebben om haar de job niet aan te bieden als haar moeder ziek was? En stel dat Betsy’s man kandidaat zou zijn geweest voor de job? Zou Tom diens capaciteiten in twijfel trekken omdat hij weldra vader wordt?

Zodra Betsy de functie heeft, is er geen enkele reden meer om de waarheid te verdoezelen. Als ze maar toont hoeveel ze heeft nagedacht over de gevolgen van haar zwangerschap en de baby op haar vermogen om de job correct in te vullen, zal Tom geen enkele reden hebben om zijn beslissing te betreuren. Neemt hij het toch slecht op of doet hij toch moeilijk, dan weet ze meteen ook waar ze staat. Ze kan zich dan afvragen of ze wil werken voor een baas die haar niet in staat acht om een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven.

Betsy krijgt hier een kans om haar overste duidelijk te maken wat het betekent om een jonge werkende vrouw te zijn. Tijdens mijn 37 jaar bij Ernst & Young heb ik met ongelooflijk getalenteerde dames gewerkt die mij geleerd hebben om de wereld door hun ogen te bekijken. Dat leidde bij mij tot nieuwe inzichten, tot een nieuwe visie op werken. Daardoor was ik meteen ook een betere baas.

Onze bedrijfsleiding stimuleert debatten rond dergelijke thema’s, zodat andere oversten weten hoe ze met zulke situaties moeten omgaan en betere beslissingen kunnen nemen. Zowel onze voormalige als onze huidige directeur heeft de positie van de vrouw altijd fervent verdedigd en vrouwen aangemoedigd om carrière te maken. Als de bedrijfsleiding van Caston hetzelfde signaal uitzendt, zal Tom Betsy steunen in de overgang naar haar nieuwe functie en haar helpen om een werkende moeder te worden.

Michael Hamilton is vennoot en directeur opleiding en ontwikkeling bij de Amerikaanse tak van Ernst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content