POPULIEREN VOOR AZIË

Populieren van bij ons exporteren naar het Midden- en Verre Oosten? Transimex is ervan overtuigd dat daar een markt bestaat.

De Belgische populier heeft de reputatie de beste te zijn in de wereld. De families Goethuys ( Transgohout) en Thienpondt ( Imexbois), respectievelijk uit het Hageland en de Middenkust spelen een centrale rol bij de commercialisering van onze populier. Transgohout en Imexbois exporteren geen netjes afgewerkte plankjes hout of mooie meubelen, maar populieren boomstammen. Na Europa en het Midden-Oosten mikken ze verder: onlangs richtten ze samen Transimex bvba op voor de export naar Zuidoost-Azië.

“Door genetische manipulatie in samenwerking met het Instituut voor Bosbouw en Wildbeheer in Geraardsbergen, is de vezelstructuur van de nieuwe generatie van onze Belgische populier bijna perfect, en zéér blank. Omdat deze populieren kaprijp zijn op 18- tot 20-jarige leeftijd, wordt het voor de landeigenaar interessant om te investeren in dat soort bomen. De inkomsten verkregen door de verkoop van kaprijpe bomen zijn niet belastbaar. De eigenaars worden wel verplicht om te herplanten,” vertelt Mieke Goethuys van Transgohout en commercial manager van Transimex.

Populier leent zich voor diverse doeleinden, nl. voor de verwerking tot fineer, voor verpakking van fruit, lucifers, voor paletten, zaaghout en papier. Transgohout beschikt over een van de weinige industriële kwekerijen voor de nieuwe generatie populier waar grondeigenaars hun plantgoed aanschaffen. De firma uit het Hageland koopt dat hout later op en verkoopt daarvan ongeveer de helft in het buitenland, vooral Frankrijk, Italië, Algerije en Egypte. Imexbois van de familie Thienpondt doet uitsluitend aan export, vooral naar Italië, Frankrijk en Marokko.

Imexbois en Transgohout, goed voor een omzet van respectievelijk 75 en 109 miljoen frank, controleren ieder zowat 33% van de export van Belgische populieren boomstammen. Sinds begin 1997 bewerken ze samen de Aziatische markt. “Onze families werken reeds jaren samen zodat Transimex geen verrassing is. Voor de export naar het Verre Oosten was een krachtenbundeling om financiële reden noodzakelijk. Transimex richt zich alleen op die regio,” stelt Yves Thienpondt, exportmanager van Transimex en zaakvoerder van Imexbois. Sindsdien werden de eerste honderd containers richting Azië verstuurd. “De Azië-crisis heeft de verhoopte exportstroom intussen wel vertraagd, maar we gaan ginds opnieuw op prospectie om het in september startende nieuwe seizoen voor te bereiden.” De initiatiefnemers van Transimex twijfelen er niet aan dat de crisis in Azië tijdelijk is, zodat de import er weer zal opveren. “Wij legden het voorbije seizoen de basis voor verder succes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content