POLY-SOFT. LEVE DE ISOLATIE
Met behulp van het Vlaamse isolatiedekreet en een origineel softwareprodukt haalt Poly-Soft architekten en kleine studiebureaus uit hun “splendid isolation”.
Sinds oktober ’91 slaan Paul Vandenbossche (32 j.) en Bart Heymans (34 j.) de ene is A1-elektronicus, de andere filozoof en master of science in computerwetenschappen munt uit het isolatiedekreet van de Vlaamse regering. Hoe ? Met hun bedrijfje Poly-Soft (Dendermonde) knutselden ze een programma in elkaar waarmee een architekt nu in een oogwenk kan uitrekenen of zijn ontwerpwoning voldoet aan dé isolatienorm in vaklatijn : het K-peil.
So what ? Een rekenprogramma kan iedereen op de markt vinden ? “Klopt, ” zegt Bart Heymans. “Maar wij hebben een platform ontwikkeld, ” zo legt hij uit. Een architekt of bouwtechnicus berekent niet alleen de pure isolatie, maar kontroleert ook de ventilatie en warmtestromen in het gebouw, waarna alle gegevens automatisch worden samengegoten in bestekformulieren. “Pure tijdwinst, ” aldus Heymans.
Synerg, zo heet het produkt van Poly-Soft. Het duo Heymans en Vandenbossche won er onlangs een “Europa-beurs” mee van de Koning Boudewijnstichting. “We willen Europees gaan, ” knikt Paul Vandenbossche. Hun vehikel is de schuimfabrikant Recticel. “Dit bedrijf levert zijn klanten reeds diskettes met daarop specifieke bestekinformatie. Wij stopten die gegevens in Synerg, gooiden het op een akkoordje met Recticel en kunnen nu van hun wijd distributienet profiteren. “
Er lopen ook onderhandelingen met andere partners uit de energie- of isolatiesektor. Maar voorlopig blijft België de focus. Vandenbossche : “Er is een richtlijn in de maak om de Europese isolatiewetgeving tegen het jaar 2000 te stroomlijnen. Nú zijn de nationale reglementeringen nog te verschillend. Maar wanneer het zover is, willen we in landen zoals Frankrijk en Duitsland een voet tussen de deur. “
Zijn partner, Bart Heymans, schat : “In België zijn pakweg zo’n 2000 geïnformatizeerde architekten en kleinere studiebureaus aktief. In de loop van ’95 willen we er een 500-tal van bereikt hebben. ” In ’94 boekte Poly-Soft ongeveer 4 miljoen frank omzet en sloot (volgens beide zaakvoerders) af op break-even.
Heymans en Vandenbossche zien hun niche wel zitten : “Kleine of middelgrote teken- en ontwerpbureaus vielen totnogtoe uit de boot om de gepaste software voor isolatie- of energieberekeningen te vinden. Wegens te duur of te omvangrijk. ” En er wenkt expansie. Paul Vandenbossche : “We overwegen ook om software voor administratie in scholen of in vrije beroepen aan te maken. Ook een verwaarloosde doelgroep. “
BART HEYMANS (L) EN PAUL VANDENBOSSCHE (POLY-SOFT) “Klaar staan wanneer de Europese markt open breekt. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier