PODIUM. STYLE

TENTOON

Tot 20 augustus loopt in Elzenveld een tentoonstelling met recent werk van Jan Vanriet : Volgens Johannes. Door zijn talrijke en intense ontmoetingen met bijbelexegeet Maurits Sabbe, raakte de kunstenaar in de ban van het krachtige bijbelverhaal, dat hij vertaalde in vijfendertig schilderijen. Ook de voorbereidende tekeningen en schetsen worden geëxposeerd. Bij deze kunstwerken schreef de Nederlands-Antwerpse auteur Benno Barnard een “schaduwtekst”, een warmbloedig poëtisch verhaal waarin de Johannestekst op een hoogst persoonlijke manier benaderd wordt. De kombinatie van schilderijen en gedichten levert een kaleidoskopisch geheel op, dat gebundeld werd in een boek, “Volgens Johannes”, uitgegeven bij Lannoo.

Elzenveld, St.-Jorispoort 27 bis, Antwerpen. tel. (03) 223.57.73.

In en rond Kunsthalle Lophem wordt van 18 juni tot 2 september Zomerprojekt 1995 gehouden. Centraal tema is de drempel die gelegd wordt tussen natuur, kultuur en architektuur. Met beeldhouwwerken, installaties en “totaalkunstwerken” badineren Ronald Jones, Michael Joachim Grey, Mario Airo, Guillaume Bijl, Jef Geys, Fabrice Hybert, Thom Merrick, Carter Potter, Claire Roudenko-Bertin en Maria Serebriakova rond de vraag naar de betekenis van de bewuste drempel.

Kunsthalle Lophem, Torhoutse Steenweg 52A, 8210 Loppem-Zedelgem. tel. (050) 84.02.63.

DESIGN

Arts & Crafts brengt werk van vier kunstenaars-designers rond het tema Parfum des Couleurs, vertaald als Een Vleugje Kleur. Als motto kozen de inrichters een tekst van Kandinsky : “Kleur is de aanslag. Het oog is de hamer. De ziel is de piano met al z’n snaren. De kunstenaar is de hand die de menselijke ziel doet vibreren. ” Zes Engelse kunstenaars, Lah Weston, Stephany Lonergan, Lois Walpole, Shenez Yusuf, Helen Beck en Martin Rayner vertalen dit credo in (kleurrijke) schilderijen, beeldhouwwerken en design-objekten.

Arts & Crafts, Charleroise Steenweg 273, Brussel. tel. (02) 537.52.59.

JAN VANRIET, VOLGENS JOHANNES Bijbels geïnspireerd.

De zomer van Antwerpen

Twee jaar na Antwerpen ’93 wil Antwerpen weer groots uitpakken. Gedurende de twee zomermaanden wordt

de hele stad in de festivalsfeer gedompeld met dagelijks diverse kulturele aktiviteiten. Een overzicht van de chaos.

Antwerpen heeft een nieuwe Kultuurschepen en dat laat zich merken. De zomerfestivals van weleer, het Steenfestival en Luchtbalfestival, zijn niet meer. In de plaats daarvan werd voor een totaalprogramma geopteerd, dat de nogal vanzelfsprekende roepnaam Zomer van Antwerpen heeft meegekregen. Had de nieuwe Kultuurschepen, Eric Antonis, als intendant van Antwerpen ’93, van links en rechts het verwijt naar het hoofd geslingerd gekregen dat hij zijn programma voor dat kulturele jaar veel te elitair bedacht had, dan is het de bedoeling dat dit nu niet meer het geval zal zijn.

“De dingen moesten voor deze eerste editie nogal overhaast in elkaar geknutseld, ” zegt Luc Gorselé, die als voormalig lid van de werkgroep van het Steenfestival, nu ook voor een deel de programmatie van dit nieuwe festival voor zijn rekening neemt. “Maar er is dus wel een rode draad : de evenementen moeten over zoveel mogelijk wijken en pleinen worden gespreid. Het verschil zit hem bovendien in de prijs. De meeste evenementen zijn gratis. Ook dat zou de drempelvrees wat moeten verkleinen. “

Wat u vanaf 1 juli tot eind augustus zoal verwachten mag ? Een multimediaal projekt rond Sering & Vlag, een boek van John Berger, met workshops rond dans, perkussie, decorbouw, vertellen en teater. Nagenoeg de hele maand juli zal het avant-garde-circus Que-Cir-Que zijn tent aan de Scheldekaai neerzetten. En voorts mag u zich ook aan een aantal Beweegingspromenades (sic), jazz- en kinderpromenades doorheen de stad verwachten. Dansers als Eric Raeves en Jan Ruts zullen u daarbij vergezellen. Hangar 19 aan de Scheldekaai wordt in augustus het decor voor Mad Max, Treasure of the Sierra Madre en een serie andere films rond woestijnen en exotische oazes, terwijl tussendoor ook nog Algerijnse bannelingen op de Konijnewei geprogrammeerd staan. Begin september tenslotte zou onder het motto Peplum nog een indrukwekkend openluchtspektakel een punt achter het feest moeten zetten, drie dagen lang.

En dan hebben we het niet eens over de Nacht van de Neus, de cajun en jazz van Muziek in de Wijken en het 1000 Wimpels Projekt gehad. “In de toekomst moet het festival zich ook buiten de oude stadsgrenzen uitspreiden, ” zegt Gorselé. “Er zal inhoudelijk allicht wat meer lijn in de programmatie moeten liggen. Dit keer moest alles op een paar maanden tijd geregeld worden. De organizatie werd onder meer aan Sfinks overgelaten, en die hebben toch wel de nodige ervaring. “

MAX BORKA

1000 WIMPELS PROJEKT Rijke programmatie, met weliswaar weinig lijn erin.

TELEX

In het Muhka in Antwerpen lopen van 17 juni tot 20 augustus twee gelijktijdige tentoonstellingen. Van de Duitse kunstenaar Felix Droese zijn tekeningen, schilderijen, skulpturen en grafiek te zien onder de noemer Das Gleichmaß der Unordnung. Dualistische tema’s als pijn en verdriet, schuld en verlossing, vrijheid en verantwoordelijkheid beheersen zijn werk. Zijn vormentaal sluit nauw aan bij die van de houtsneden. Daarnaast is werk te zien van de jonge Belgische kunstenaar Paul Caesaer.

Muhka. tel. (03) 238.59.60.

In het Buro & Design Center in Brussel loopt nog tot 30 juni de expo Design Without Age. De tentoonstelling toont hoe de designwereld reageert op een verouderende bevolking en een veranderende konsumentenmarkt.

tel. (02) 475.20.53.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content