PODCASTEN IN VIER EENVOUDIGE STAPPEN
Tekst en beeld alleen zijn op het internet niet meer voldoende, er moeten nu ook audiofragmenten bij zijn. De procedure daarvoor is niet al te ingewikkeld.
Podcasting – een samentrekking van de woorden iPod en broadcasting (uitzending) – is niet langer een activiteit die voorbehouden is aan een paar door de wol geverfde internetters. De meeste webstekken en blogs maken nu al van dat middel gebruik om informatie en meningen te verspreiden. En ja, podcasting kan ook worden gebruikt om de sites van bedrijven een persoonlijk tintje te geven. Ziehier de modus operandi:
1. Uitrusting: een pc of een notebook volstaan als ze voorzien zijn van een programma om gesproken boodschappen op te nemen (ePodcast Creator, Audacity voor Windows of GarageBand voor de Mac). Wat de micro betreft, kunt u het ingebouwde exemplaar van uw computer best meteen vergeten en opteren voor een meer gesofisticeerd model dat is uitgerust met ruisfilters. Tip: schakel de luidsprekers van uw computer uit om echovorming te vermijden. Op verplaatsing kunt u de geluiden opnemen op een iPod of een andere digitale speler die is uitgerust met een micro. Het volstaat vervolgens om het gemaakte bestand over te zetten op een computer. Om het geluid ook te distribueren, moet u beschikken over een website of een blog. Er zijn trouwens ook tal van kant-en-klare hosts bij wie u audio- en videoclips kwijt kunt: Typad (tegen betaling), Viabloga (vanaf 5 euro per maand) of Blogger (gratis). Die laatste biedt zelfs de mogelijkheid om gesproken boodschappen langs de telefoon op te nemen en te posten. De conversie naar mp3 en de compressie gebeuren automatisch.
2. Opname: het moeilijkste aspect in heel de operatie is de keuze van de kwaliteit van het geluidbestand. Overdrijven is zeker niet nodig. De laagste frequentie – 22 kHz 8 bits – is ruim voldoende voor stemopname en de omvang van het bestand wordt ermee binnen de perken gehouden. Voor muziek moet de kwaliteit evenwel iets hoger liggen. Een programma als ePodcast Producer (shareware) biedt in dat verband een aantal aantrekkelijke bijkomende opties, zoals de mogelijkheid om tijdens de stemopname geluidseffecten, achtergrondmuziek of om het even welk ander geluid toe te voegen.
3. Oppoetsen en publiceren: als de gesproken boodschap is ingeblikt, moet u het bestand bewaren in mp3-formaat (zoals u met om het even welk Worddocument zou doen: Bestand Bewaren), maar zorg er dan wel voor dat u een optimale compressieverhouding kiest. Ook hier moet de lat vrij hoog gelegd worden voor muziekfragmenten of opnames met een muziekachtergrond (128 tot 192 Kbit/seconde). In de andere gevallen volstaan 64 Kbit/sec. De laatste stappen bestaan erin eventueel sommige passages weg te knippen en geluidseffecten of muzieklussen toe te voegen, als dat al niet rechtstreeks gebeurde. ePodCast Producer (Windows) of GarageBand (Mac) bevatten de nodige tools om dat te doen. Opgepast: de meeste bloguitgevers laten weliswaar de import van bestanden toe, maar sommige onder hen aanvaarden geen audiobestanden of beperken de instroom. Viabloga is een van de sites die het meest zijn aangepast voor podcasting.
4. Stream openen: denk eraan om uw podcasts te koppelen aan een RSS-feed. Dat laat de bezoekers van uw blog of site toe om zich te abonneren op de geluidsfragmenten. Ze worden dan op de hoogte gebracht van uw ‘publicaties’ zonder dat ze de site moeten bezoeken. Met software zoals ePodcast Producer of Feed Burner kunt u vrij gemakkelijk een RSS-verbinding aanleggen.
Boris Jancen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier