Pizza, pasta & meer

Pieter van Doveren selecteerde negen uitstekende Italianen die u nu al doen watertanden naar die vakantie in het zuiden.

Beste pizza

Voor de beste pizza van België moet u naar Ristorante Da Lino in Zaventem. Het Italiaanse eethuis bouwde een stevige reputatie op met authentieke Italiaanse gerechten en Italiaanse topwijnen. In een aanpalend pand is er sinds kort ook een pizzeria.

Franco Lino is de pizzaiolo. Hij is een van de drie broers die samen met vader het restaurant Da Lino op een nederige manier uitbaten. Franco is aangesloten bij de vereniging van beste pizzabakkers van Italië. De Margherita di Savoia (8,50 euro) is niet te verbeteren: dun uitgerold, smakelijk deeg met lichtbruine, krokant gebakken opgeblazen randjes en met fijn beleg van gesmolten kaas, tomatensaus en verse basilicum.

Franco Lino vertrekt, zoals bij het maken van zuurdesembrood, van een basis met moedergist. Deeg van drie soorten bloem – onder meer bloem met hoog proteïnegehalte (dat ervoor zorgt dat de kok het dun kan uitrollen) en kwalitatief hoogstaande, glutenrijke bloem – laat Franco 74 uur rijzen. Door het langzame proces is het deeg licht verteerbaar. Bij het uitrollen bepoedert Franco eerst het werkvlak met semolina (fijngemalen griesmeel). Hij bakt de pizza vervolgens 2,5 à 3 minuten op 380 à 400 °C in een oven die wordt gestookt met beuk en eik. Voor het opdienen besprenkelt de kok de pizza met eersteklas olijfolie.

RISTORANTE DA LINO: VILVOORDELAAN 9, 1930 ZAVENTEM, TEL.: 02 720 01 08, ZATERDAGMIDDAG EN ZONDAG GESLOTEN, www.dalino.be

Modieus en laagdrempelig

Easy Tempo is een gezellig rommelige en altijd drukke osteria. Het comfort is beperkt maar de zaak heeft een ziel, wat maakt dat Easy Tempo in een mum van tijd de harten van Italiaansgezinde Brusselaars heeft veroverd.

Het restaurant is gevestigd in een slagerij uit 1905. Het sierlijke tegeltafereel aan de muur dateert nog van die periode. Achter een lange toog werken Italiaanse koks behendig met grote, dunne lappen deeg, die ze rijk beleggen en als smakelijke pizza’s met opgezwollen randen uit de oven halen. Schalen met antipasti, zoals gegrilde groenten rijk overgoten met olijfolie, vormen het voorgerecht. U kunt kiezen uit een breed repertoire pizza’s en pastabereidingen. Tegenwoordig zijn er ook vlees- en visgerechten beschikbaar.

De bediening is vriendelijk en de prijzen zijn licht. Het publiek is gemengd en uitbundig, waardoor het er soms lawaaierig aan toe kan gaan. Easy Tempo is een echte aanrader.

ITALIAANS RESTAURANT EASY TEMPO: HOOGSTRAAT 146, 1000 BRUSSEL, TEL.: 02 513 54 40, ZONDAGAVOND EN MAANDAG GESLOTEN, RESERVEREN NOODZAKELIJK, GEEN KREDIETKAARTEN

Select en op niveau

Wilt u discreet én lekker Italiaans eten, dan kunt u eens proberen om een tafel bij Senza Nome te bemachtigen.

Uit respect voor de Italiaanse streekkeuken en ook vooral om eten op tafel te hebben voor haar vijf kinderen, begon moeder Graziella Anzalone twintig jaar geleden met een eenvoudig eethuisje. Samen met haar kinderen bouwde ze de zaak uit tot een intieme en sfeervolle bistro, waar alles is afgestemd op mensen van niveau.

Dochter Nadia leidt met brio het zaalgebeuren en zoon Giovanni werkt de gerechten af die door een Portugese kok zijn bereid. Alles wat op het bord komt, is zonder meer lekker.

Op de borden komen smakelijke trans-Alpijnse streekgerechten, zorgvuldig bereid met de beste producten. Aan deze klasse en verfijning hangt een prijskaartje. Die gepeperde prijzen zorgen voor een natuurlijke selectie van de gasten. Mocht er zich per vergissing toch iemand met een onjuist profiel aan de gesloten deur melden (u moet bellen om binnen te kunnen), dan wordt deze door Nadia geweigerd. Waarna de deur weer op slot gaat. Door selectief te zijn, wist Senza Nome een indrukwekkende cliënteel op te bouwen: gekroonde hoofden, kopstukken uit de politiek, sterren van het scherm en businesstycoons voelen zich allemaal thuis in deze beschermde omgeving.

SENZA NOME: KONINKLIJKE SINTE-MARIASTRAAT 23, 1030 SCHAARBEEK, TEL.: 02 223 16 17, www.senzanome.be

Door pieter van doveren, foto’s daniel geeraerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content