Pionierstijd
Precies 70 jaar geleden bracht Charles A. Lindbergh een van de grote avonturen van de mensheid tot een goed einde. Hij stak als eerste met een vliegtuig non-stop de Atlantische Oceaan over, in een tijd van 33 uur en 30 minuten. De Zwitserse uurwerkpionier Longines herdenkt de memorabele vlucht met een originele collectie : Catch the Spirit.
TEKST : HENK VAN NIEUWENHOVE
Well, I did it. Deze eenvoudige woorden sprak Charles A. Lindbergh (1902-74) uit toen hij op 21 mei 1927, 22 u.22 om precies te zijn, voet aan de grond zette in Parijs. Het was beslist geen one-liner zoals die beroemde zin “Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid” ( Neil Armstrong), maar zijn prestatie was zeker even waardevol als de eerste voetstap op de maan, op 21 juli 1969, 3 u.57. “Laat ons vooral niet denken dat een dergelijke reis over afzienbare tijd binnen het bereik zal liggen van Jan en Alleman”, schreef Le Petit Parisien in 1927, the day after. “L’esprit qui s’est affirmé par Lindbergh, et que le monde a acclamé d’un seul coeur, c’est l’esprit même de conquête et d’aventure qui anime l’humanité”, zo stond het te lezen in L’Illustration. Lindbergh werd bij zijn aankomst in Le Bourget door duizenden geestdriftige bewonderaars verwelkomd. Hij trad toe tot het kringetje van legendarische luchtvaartpioniers.
Charles Augustus Lindbergh werd geboren in Detroit. Hij begon zijn loopbaan als officier van de luchtmacht, en werd nadien burgerpiloot op de lijn Chicago-St Louis. Toen de rijke industrieel Raymond Orteig een premie van 25.000 dollar beloofde voor wie de eerste transatlantische vlucht zonder tussenlanding zou maken, besloot Lindbergh het erop te wagen met een Ryan-eendekker die hij Spirit of St. Louis doopte. Het was immers in deze stad dat hij de nodige sponsors vond voor zijn onderneming. Lindbergh slaagde in zijn opzet op 25-jarige leeftijd. Maar later zou hij ook de tol van de roem betalen. Zijn zoontje werd in 1932 voor losgeld ontvoerd en later vermoord teruggevonden. Een gebeurtenis die de hele wereld in rep en roer zette.
Charles Lindbergh
was een perfectionist. Dat zal men ook bij Longines geweten hebben. De Zwitserse uurwerkfabrikant is steeds nauw verbonden geweest met de verovering van het luchtruim en de ontdekkingsreizen naar de poolgebieden. Roald Amundsen, Auguste Piccard, Clarence Duncan Chamberlin, Hans von Schiller, Amélia Earhart zijn slechts enkele beroemdheden die hun records vestigden met een Longines rond de pols. En dus ook Charles Lindbergh. Na zijn transatlantische vlucht bracht hij zelfs aanwijzingen aan voor de verbetering van het uurwerk, en zo schetste hij zijn eigen ontwerp : Angle Horaire. Met een draaiende horlogering en aanduidingen op de wijzerplaat werd het met dit uurwerk mogelijk, waar ook ter wereld, de plaats op aarde te bepalen.
Ter gelegenheid
van de 70ste verjaardag wordt dit uurwerk heruitgegeven onder de naam Lindbergh Spirit Collection. Drie toegevingen aan de tijd : de mechaniek werd gemoderniseerd ; datumaanduiding werd toegevoegd ; het formaat gereduceerd tot 3/5de van de originele grootte. In de pionierstijd werden horloges op een prachtig groot formaat vervaardigd, omdat de piloten de gewoonte hadden hun ‘werkinstrument’ over de mouw van hun jekker te dragen. De Lindbergh Spirit Collection komt uit in twee uitvoeringen : het automatische horloge en de chronograaf ; beide in vijf kleuren beschikbaar : blauw, rood, geel, zwart en wit ; keuze uit twee materialen : ofwel helemaal in staal, ofwel staal en 18 karaats goud ; armband in leer in de aangepaste kleur of staal. Het uurwerk is bovendien verpakt in een metalen doos waarop de afbeelding van de Spirit of St. Louis prijkt, met als extraatje mooi uitgegeven kopieën van de kranten van die tijd en een leren vliegeniersmuts in de kleur van het uurwerk. Pioniers van Internet kunnen de vlucht van Charles Lindbergh via een simulatie-programma overdoen op World Wide Web (www. longines. com).
The Lindbergh Spirit Collection : hommage aan Charles A. Lindbergh.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier