Pigs in Space

Negentien kunstenaars nemen in de Brusselse Gulden-Vliesgalerijen onder het motto Para-Site leegstaande winkelpanden onder handen.

Wie de winkelruimte binnenstapt, kan zich achter een zwart gordijn in een hokje terugtrekken, onzichtbaar voor de passanten van het shopping centre. De Spaanse kunstenaar Mira Bernabeu heeft er een fototoestel op een driepoot gezet, en witte maskers neergelegd. Een plakkaat weet te melden wat van ons wordt verlangd. Dat we ons hoofd met talkpoeder instrijken, en vervolgens die strakke maskers uit latex over het hoofd trekken. Voor een decor gaan staan, dat het uitzicht vanuit een ruimtetuig lijkt te verbeelden. Eventueel ook onze kleren uittrekken. En dan naakt voor het fototoestel poseren. Met behulp van een extensiekabel mogen we maximaal vijf zelfportretten fotograferen, die ’s avonds buiten het hokje in de vitrine zullen komen te hangen.

Mira Bernabeu is één van de negentien kunstenaars die door Kurt Vanbelleghem en Emmy Steel, in de Brusselse winkel-wandelgalerij Het Gulden Vlies of kent u ze als La Toison d’Or ? werden samengebracht, voor een artistiek project dat de naam Para-Site heeft meegekregen. Ze kregen elk één of meerdere leegstaande winkeltjes, met de vraag een specifiek project voor die ruimtes of ‘sites’ uit te werken. De meesten van hen zijn jong en onbekend, maar dat was precies één van de punten die de organisatoren voorop hadden gesteld : wat frisse lucht in de kunstwereld brengen. Daarom hadden ze ook gekozen voor een project waarbij de kunst regelrecht met de dagdagelijkse praktijk van het shoppen geconfronteerd zou worden. Kurt Vanbelleghem : “In de titel zit ook het werkwoord parasiteren verwerkt, waarbij een vreemd organisme zich op of in een gastheer nestelt, en er een vorm van symbiose totstandkomt”.

Alec De Busschère opende een eigenzinnige winkel met werkkledij. Ori Gerscht, uit Luxemburg, kleefde grote foto’s van terroristen op etalageruiten. Delphine Bedel uit Frankrijk strooide honderden stickers in het rond met ietwat enigmatische boodschappen. De Italiaan Maurizio Cattelan maakte een extra nummer van Permanent Food, een tijdschrift over tijdschriften, en het Belgische duo Els Dietvorst en Veronika Pot heeft in drie winkels grote lemen beelden neergezet, nog half menselijk, maar ook al half onmenselijk. Ze draaien voor eeuwig rondjes in hun glazen kooi. Schuren daarbij ook tegen de etalage met het hoofd, dat zo onvermijdelijk kleiner moet worden.

“Ik dacht onder meer aan de pashokjes van kledingwinkels toen ik mijn project uitwerkte”, zegt Mira Bernabeu. Maar de ideale bezoeker van zijn hokje-met-fototoestel komt er niet om kleren aan te passen, wel om ze uit te trekken. De foto’s van mensen met masker doen onvermijdelijk aan de dolkomische serie Pigs in Space denken, waarbij Miss Piggy op een hopeloze missie door het luchtruim suist. Een winkel op zijn kop : gratis en voor niets wordt hier de waarheid achter de condition humaine aangeboden.

Max Borka

Para-Site. Tot en met 22 juni in de Gulden Vlies Galerijen, Naamse Poort, Brussel.

Werk van het duo Els Dietvorst & Veronika Pot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content