Piet Colruyt pompt geld in Nederlandse deepfake-ontmaskeraar
De Nederlandse start-up DuckDuckGoose heeft in zijn eerste investeringsronde 1,3 miljoen euro opgehaald. Onder meer het Belgische impactfonds SI3 van Piet Colruyt stapt in de deepfake-ontmaskeraar, die geconsulteerd wordt door internationale veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van Defensie.
Bekende Vlamingen die oproepen om op een politieke partij te stemmen, voormalige Miss België’s wiens intieme beelden opeens gedeeld worden, of zelfs uw vertrouwde bankagent die u vraagt uw geheime gegevens te delen. Fraudeurs en andere lieden met slechte bedoelingen gebruiken steeds vaker deepfakebeelden, valse beelden gemaakt met artificiële intelligentie, om schade aan te richten.
De Nederlandse techstart-up DuckDuckGoose ontwikkelde detectiesoftware om deepfakebeelden en -spraak te ontmaskeren. Het bedrijf haalt 1 miljoen euro op bij het Belgische impactinvesteringsfonds SI3 van Shaping Impact Group, met Piet Colruyt, en Ctrl+Alt+Invest. Eerder dit jaar stapten al Aruma Ventures, Graduate Entrepeneur en Kwetter in voor 300.000 euro.
Kwade bedoelingen
“We zijn heel blij dat investeerders de mogelijkheden van onze software zien”, zegt CEO Parya Lotfi. “Bankfraude, sextortion, opruiing, maatschappelijke polarisatie… wie kwade bedoelingen heeft, kan met deepfakebeelden veel schade aanrichten.”
Het geld zal worden gebruikt om de wereldwijde positie van DuckDuckGoose te vergroten. De technologie zal ook schaalbaar worden gemaakt, zodat die later breed ingezet kan worden in andere deepfakedomeinen, zoals adult content (lees: porno), nepnieuws en telecommunicatie.
“In het SI3-fonds is een veilige samenleving een onderscheidend argument. DuckDuckGoose draagt bij aan een veilige samenleving door te voorkomen dat beeldvorming bij het grote publiek wordt bepaald door valse frames”, stelt Jamy Goewie, partner van het sociale-investeringsbedrijf Shaping Impact Group.
De start-up werkt momenteel al voor banken en verzekeraars wereldwijd. Ook internationale veiligheidsdiensten en het Amerikaanse ministerie van Defensie doen regelmatig een beroep op de deepfakespeurders van DuckDuckGoose.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier