Overheid participeert voor 25 procent in Zilver Avenue

De federale participatiemaatschappij FPIM is voor een kwart aandeelhouder van de Zilver Avenue. De overige driekwart van de aandelen is in handen van de initiatiefnemers (via Zilver Avenue Holding). Naast Jan Van Wallendael zijn dat Christophe Vermeyen, Daniël Vermeyen, Lies Persijn, Frank Van Oss en Guido Verswijfel.

Zilver Avenue brengt zijn foyerappartementen aan de man via een systeem van obligaties. Wie intekent op zo’n obligatie krijgt op het moment van de volstorting een woonrecht. ING tekent voor de kapitaalgarantie. “De inbreng van de overheid geeft kandidaat-kopers meer zekerheid”, verkaart Jan Van Wallendael. “In het licht van de recente gebeurtenissen is dat zeker meegenomen al dateert de participatie van FPIM al van lang voor de financiële crisis. De controle is ook groter, want twee revisoren – een van de private partij en een van de overheid – buigen zich over onze boeken. Maar voor alle duidelijkheid: de overheid geeft geen garantie. ”

Het auditcomité in oprichting zal overigens worden voorgezeten door Dirk Boogmans, tot voor kort de CEO van de investeringsmaatschappij GIMV. Ook in de raad van bestuur hebben enkele bekende namen zitting: Luc Van den Bossche (voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Vlaams minister van Onderwijs en Ambtenarenzaken), Philip Neyt (vicepresident public affairs bij Belgacom en voorzitter van de Belgische vereniging van Pensioenfondsbeheerders), Guido Verswijvel (CEO van Finpower en docent financiële marketing INSEAD), Koen Van Loo (secretaris generaal van FPIM en ex-kabinetschef van minister Reynders (MR)) en Wivina Demeester (voormalig Vlaams minister van Begroting en Welzijn).

“Ook inhoudelijk hebben we baat bij de inbreng van en de samenwerking met FPIM”, vervolgt Jan Van Wallendael. “Want de vergrijzingsproblematiek is toch bij uitstek een materie waarin de overheid een belangrijke rol speelt.” Zilver Avenue profileert zich als een professionele, grootschalige speler op een groeimarkt die vooralsnog wordt gedomineerd door de OCMW’s en kleine lokale spelers. De uitzondering is Armonea, een fusie van de privérusthuisgroepen Van den Brande en Restel, met Verlinvest (families de Spoelberch en de Mevius) als hoofdaandeelhouder. Armonea heeft 3731 wooneenheden verspreid over het hele land in eigendom.

In Vlaanderen is er ook Serviceflats Invest, een vastgoedbevak opgericht door de Vlaamse regering. Dat gebeurde overigens onder impuls van toenmalig minister van Begroting en Welzijn Wivina Demeester. Ook in de portefeuilles van de vastgoedbevaks Cofinimmo, Home Invest en Aedifica, zitten enkele serviceflats, maar dan meestal als onderdeel van een rustoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content