Oudergem speelt in eredivisie

© DEBBY TERMONIA

In een derde van de Brusselse gemeenten zijn de gemiddelde vraagprijzen in een jaar met meer dan 10 procent gestegen. De duurste appartementen zijn nog altijd te vinden in Elsene.

In Oudergem, Elsene, Sint-Pieters-Woluwe, Etterbeek, Laken, Evere en Anderlecht is de gemiddelde vraagprijs voor bestaande appartementen in een jaar met meer dan 10 procent gestegen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het vastgoedanalysebureau de Crombrugghe & Partners. Die prijsdruk komt onder meer voort uit een gebrek aan aanbod op de markt van de nieuwbouwappartementen. Daardoor richten investeerders hun blik meer op de secundaire markt.

Elsene blijft de duurste Brusselse gemeente met een referentieprijs van 327.675 euro voor een standaardappartement (80m2). Dat is 15,4 procent meer in een jaar. Dezelfde hausse geldt voor Sint-Pieters-Woluwe (+14,5%), Etterbeek (+14,2%), Oudergem (+15,6%), Laken (+13,7%), Evere (+11,7%) en Anderlecht (+11,3%).

De meest betaalbare gemeenten bevinden zich nog altijd hoofdzakelijk in het noorden van Brussel en in Molenbeek. Daar zien we een jaarlijkse prijsstijging van ongeveer 6 procent.

Het aanbod is het grootst in Brussel-Stad, Ukkel en Elsene. Die top drie is de afgelopen jaren onveranderd gebleven. Ook in Anderlecht, Schaarbeek en Evere valt het aanbod mee. In de helft van de Brusselse gemeenten is het aanbod beperkt.

Huurmarkt

De huurmarkt bevestigt de algemene opwaartse trend. Dertien gemeenten overschrijden nu de gemiddelde huurprijs van 1000 euro voor een standaardappartement van 80 m2. De hoogste huurprijzen zijn te vinden in Oudergem (1255 euro per maand), Elsene en Etterbeek. Alleen Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Laken en Molenbeek blijven betaalbaar.

De Crombrugghe & Partners analyseert de markt op basis van een referentiehuurprijs voor een flat van 80 m2, zodat een objectieve vergelijking mogelijk is. Voor de werkelijke markthuur te verkrijgen, moeten we kijken naar de werkelijke oppervlakte van de appartementen die worden verhuurd. Dan zijn de hoogste huurprijzen te vinden in Sint-Pieters-Woluwe (1530 euro voor 115 m2), Elsene (1515 euro voor 99m2) en Sint-Gillis (1480 euro voor 107 m2).

De huurprijzen zijn gedaald in Brussel, Etterbeek, Elsene en Ukkel. Het gaat om betrekkelijk kleine dalingen. In Oudergem zijn de huurprijzen sterk gestegen (+17,5%).

Evere (5%) en Molenbeek (4,7%) bieden momenteel het beste rendement. De andere gemeenten zitten tussen 3,5 en 4 procent.

Wat meet de barometer?

De vastgoedbarometer van de Crombrugghe & Partners geeft een indicatie van het prijsniveau en het prijsverloop van appartementen op de secundaire markt (bestaande appartementen, geen nieuwbouw). De ruwe data van deze barometer zijn de vastgoedadvertenties op Immovlan.be. De Crombrugghe & Partners past op die ruwe gegevens enkele filters toe (extreme prijzen, onvolledige data…) om tot betrouwbare en vergelijkbare richtprijzen (verkoop) en huurprijzen te komen. Het (theoretische) huurrendement is de verhouding van de jaarlijkse huur (gecorrigeerd met een leegstandsperiode) en de richtprijzen op de verkoopmarkt (inclusief kosten en taksen).

SINT-PIETERS-WOLUWE De gemiddelde vraagprijs is er met 14,5 procent gestegen.
SINT-PIETERS-WOLUWE De gemiddelde vraagprijs is er met 14,5 procent gestegen.© DEBBY TERMONIA
sint-pieters-woluwe De Brusselse gemeenten met de hoogste huurprijzen, rekening houdend met de oppervlakte van appartementen.
sint-pieters-woluwe De Brusselse gemeenten met de hoogste huurprijzen, rekening houdend met de oppervlakte van appartementen.© DEBBY TERMONIA
Oudergem speelt in eredivisie
Oudergem speelt in eredivisie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content