Redactie Trends
Osama bin Laden dood: It’s the economy, stupid
De dood van de gevaarlijkste terrorist ter wereld is een geweldige opsteker voor de Amerikaanse president Barack Obama, schrijft Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt.
Bijna tien jaar na de aanslagen van 9/11 hebben de Amerikanen hun ultieme revanche vast. Al Qaeda-leider Osama bin Laden werd in de buurt van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad vermoord door een eenheid van de Amerikaanse Special Forces. Dat Osama de dood vond als gevolg van een actie opgezet en uitgevoerd door de Amerikanen zelf, zal de moraal en het zelfvertrouwen van de Amerikaanse bevolking zeer ten goede komen.
Voor president Barack Obama vormt de uitschakeling van bin Laden een geweldige opsteker. De populariteit van de president zakte de jongste maanden steeds dieper weg. Naar de presidentsverkiezingen van eind volgend jaar toe zal deze gebeurtenis op zich echter slechts een beperkte relevantie hebben. Dat heeft niet zozeer te maken met het feit dat deze verkiezingen nog anderhalf jaar voor ons uit liggen maar wel met het gegeven dat Amerikanen zich bij hun stembusgang op de eerste plaats laten leiden door de toestand waarin de economie zich bevindt. Vooral het niveau van de werkloosheid speelt sterk door in het stemhokje.
“It’s the economy, stupid!”, zo stelde James Carville, adviseur van gewezen president Bill Clinton in 1992 naar aanleiding van de succesvolle campagne van de jonge Clinton tegen de zittende president George Bush sr. Deze laatste kon niet verliezen, aldus de media, gezien zijn enorm prestige opgebouwd via de overwinningen in de Koude Oorlog en in de Golfoorlog. En toch ging Bush sr. grandioos de boot in. Een korte recessie deed hem de das om.
Zelf met de scalp van Osama aan de gordel kan Obama het schudden voor zijn herverkiezing als hij er niet in slaagt de werkloosheid beduidend onder de 8% te brengen. Vandaag ligt het Amerikaanse werkloosheidpercentage op 8,8% met een bovendien een groeiend aandeel daarin van de langdurige werkloosheid.
Maar misschien zit er toch ook een economisch gouden randje aan de uitschakeling van de Saoedische terroristenleider. Het nationale trotsgevoel is in weinig geïndustrialiseerde landen nog zo nadrukkelijk aanwezig als in de VS. Door, onder meer, de financiële crisis, de zware recessie en de schijnbaar onstuitbare opkomst van China stond dat traditionele Amerikaanse zelfvertrouwen de jongste jaren zwaar onder druk. De succesvolle paramilitaire actie tegen bin Laden zal die nationale trots en het vertrouwen van de Amerikanen terug enorm oppompen. Het is absoluut niet uitgesloten dat alzo ook positieve effecten ontstaan naar de economie toe. Zo zou de dood van Osama dan toch significant kunnen bijdragen aan de herverkiezing van Obama.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier