ORANGE BOVEN?

De lancering van GSM-operator KPN Orange Belgium gebeurt net op een moment dat Oranje in ons land niet bepaald in de bovenste lade ligt. Blijkt de onderneming die de derde licentie verkreeg, nog geleid door een Nederlander ook: de 51-jarige Tom van Heesch .

“Een marktstudie toont aan dat de naam Orange, die we trouwens te danken hebben aan onze Britse aandeelhouder Orange, in België geen associaties wekt (of wekte) met het Oranjegevoel,” aldus van Hees. “Nederlanders zijn overigens best welkom in België, mits ze de juiste houding aannemen. Vergeet niet dat wij hier 1500 nieuwe jobs zullen creëren. Voor ons ligt het dus een beetje makkelijker dan, bijvoorbeeld, Jan Kalff van ABN-Amro, die een typisch Belgisch bedrijf wilde overnemen. Dan komen de nationale sentimenten naar boven. Net zoals dat in Nederland gebeurde bij de overname van Fokker.”

Van Hees verwacht dat de markt voor mobiele telefonie in vier jaar zal verdubbelen, misschien verdriedubbelen. “Dan willen we dertig procent van de markt,” voorspelt hij. “Als derde operator zullen we de concurrentie opdrijven, onder meer door in de aanvangsfase gemiddeld 30% lagere prijzen aan te bieden.”

Van Hees werkte, na een diploma economie te hebben gehaald aan de Universteit Amsterdam, vanaf 1974 voor het Nederlandse ministerie van Economische Zaken. Van 1982 tot 1985 was hij directeur Industriebeleid bij de Oeso in Parijs, waar hij zijn Frans kon bijschaven. Terug in Nederland, kaapte hij als commissaris voor Buitenlandse Investeringen onder meer een Nissan-investering voor de neus van Vlaanderen weg. “Toen hinkte Nederland achterop tegenover België wat sociale lasten en flexibiliteit betreft,” weet hij. “Maar inmiddels hebben we die achterstand ruim ingehaald.”

Als nummer twee van het ministerie van Economische Zaken bekleedde van Heesch tussen 1987 en 1990 mandaten bij Fokker en venture capitalistAlpinvest. “Ik zou directeur van het ministerie zijn geworden, maar zag mezelf niet tot mijn vijfenzestigste als ambtenaar,” licht hij toe.

In 1991 werd van Heesch directeur Europa bij Philips. Wegens “inzichten die verschilden” van die van topman Cor Boonstra vertrok hij in 1996 uiteindelijk naar KPN Telecom. Hij werd er directeur Internationale Acquisities. Deze beursgenoteerde onderneming (40% overheid) is overigens ook actief in Tsjechië, waar gewezen Belgacom-topman Bessel KokSPT Telecom leidt. “Mijn goeie vriend Bessel staat me met raad en daad bij over de Belgische gang van zaken,” aldus van Heesch.

Van Heesch is gehuwd en heeft twee zonen. Hij noemt zichzelf een “fanatieke tennisser”. Op vakantie neemt hij een stapel boeken mee. ” Claus’ Het Verdriet van België ligt bovenaan,” zegt Van Heesch, wiens familiale wortels in Brabant en de Kempen liggen. Naast de boeken gaat ook de saxofoon mee naar Spanje. “Diep in mijn hart hoop ik nog ooit in een jazzband te spelen,” verzucht hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content